Home VestiEkonomija Nova pravila o prenosu novca preko granica EU

Nova pravila o prenosu novca preko granica EU

by bifadmin

Kako bi bila efikasnija u borbi protiv pranja novca, EU je uvela stroža pravila o kontroli novca koji putnici unose i iznose sa njene teritorije. To međutim neće uticati na promenu načina rada naše carine, koja redovno na granici otkriva neprijavljene milione evra.

Novi propisi o kontroli gotovog novca koji se unosi i iznosi sa teritorije EU, koji su stupili na snagu pre nekoliko dana, obavezuju sve one koji sa sobom nose više od 10.000 evra (u toj, kao i u drugim valutama) da popune gotovinsku deklaraciju. Osim toga, definicija gotovine je proširena na čekove, menice, kao i zlatnike i predmete od zlata.

Stroža pravila su u Evropi uvedena sa ciljem efikasnije borbe protiv pranja novca i finansiranja ilegalnih aktivnosti, podsetio je Slobodan Tomić, koordinator za sprovođenje carinskih procedura u Upravi carina, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije.

“Kontrola u zemljama EU je pooštrena, međutim kod nas je ta kontrola identična: svi slučajevi koji su obuhvaćeni propisima se jednako tretiraju, a to su situacije kad se prenosi novac u svotama preko 10.000 evra ili nekoj drugoj valuti, kao i druge dragocenosti”, rekao je Tomić.

Preko granice se redovno prenose milioni

Naveo je da carinici otkrivaju veoma velike iznose – u proseku između 3 i 3,5 miliona evra. Ipak, prošla godina izdvojila se kao rekordna, sa rezultatom od preko 7 miliona evra zadržanih zbog neprijavljivanja.

Ključno je da putnici popune obrazac prijave novca na ulazu, kako bi potom na osnovu izdate potvrde da su novac prijavili, mogli nesmetano da izađu iz zemlje, bez bojazni da su prekršili propise, istakao je Tomić.

“Nažalost, mnogo putnika ne prijavi novac i ne popuni obrazac, čime se izlažu riziku da im novac bude privremeno ili trajno oduzet. Često nas pitaju šta se dalje dešava sa zadržanim novcem, a odgovor je da je naša zakonska obaveza da taj novac u roku od 2 dana uplatimo na račun NBS, dakle on ne ostaje kod nas”, rekao je on na RTS-u.

Izvor: Uprava carina, RTS, Plutonlogistics

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar