Home VestiEkonomija Rast privredne aktivnosti u evrozoni najbrži u poslednjih 15 godina

Rast privredne aktivnosti u evrozoni najbrži u poslednjih 15 godina

by bifadmin

Privredna aktivnost u evrozoni ovog meseca će rasti najbrže u poslednjih 15 godina, zahvaljujući ubrzavanju vakcinacije koje je dovelo do otvaranja ekonomija.

Međutim, to ubrzanje i otvaranje ekonomija nisu se svuda dešavali istovremeno. Kako navodi IHS Market, 19 država u kojima se koristi evro imalo je različite pristupe ovoj zdravstvenoj krizi te se, shodno tome, one nalaze se u različitim fazama borbe protiv korona virusa. Francuska je na primer tek skoro ukinula zabranu kretanja noću i obavezu nošenja maske napolju. Italija je već dozvolila rad ugostiteljskih objekata i unutra a ne samo u baštama, što je pogodovalo privlačenju turista.

Ispostavilo se da su baš potrošači ti koji su u celoj monetarnoj uniji podstakli rast privrednih aktivnosti. Naime, čim se situacija sa korona virusom malo normalizovala tražnja je procvetala, što je pozitivno uticalo na čitavu ekonomiju evrozone.

Zato je indeks menadžera nabavke (PMI), koji se smatra dobrim parametrom ekonomskog zdravlja, ovog juna imao 59,2 poena, što je dva poena više nego u maju. Inače, svaki rezultat koji na ovom indeksu prelazi 50 poena smatra se pozitivnim i pokazuje ekonomski rast, a sve što je ispod te brojke svedoči o kontrakciji.

Kris Vilijamson, glavni ekonomista u Markitu, koji redovno prati i objavljuje ovaj ekonomski indikator, kaže da je privrednom rastu doprineo proizvodni sektor ali u velikoj meri i sektor usluga.

I Evropska centralna banka je uočila ovaj trend pa je podigla prognozu za rast ekonomije u evrozoni na 4,6 odsto za ovu i 4,7 odsto za narednu godinu.

Ipak, na sve ove lepe vesti senku bacaju informacije o širenju novog soja virusa Starim kontinentom, koji je zarazniji i protiv kojeg su vakcine manje efikasne nego protiv ostalih sojeva.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar