Home VestiEkonomija Obveznice Srbije uključene u Džej-Pi Morgan indeks

Obveznice Srbije uključene u Džej-Pi Morgan indeks

by bifadmin

Obveznice Republike Srbije zvanično su uključene u Džej-Pi Morgan indeks državnih obveznica zemalja u razvoju (GBI-EM Global Diversified Index).

Taj indeks uključuje državne obveznice denominovane u lokalnoj valuti kojima se redovno trguje, sa fiksnim kuponskim stopama, a kojima strani investitori mogu lako da pristupe, saopštilo je Ministarstvo finansija. Prema objavi Narodne banke Srbije ovaj indeks predstavlja jedan od najčešće praćenih indeksa obveznica emitovanih u lokalnim valutama zemalja u razvoju.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da već sada na domaćem finansijskom tržištu direktno osećamo pozitivne efekte ovog uspeha.

„Povećana je tražnja za dinarskim državnim obveznicama koje su uključene u indeks, što je dovelo do značajnijeg rasta njihove tržišne vrednosti, a tokom protekla dva dana beležimo snažan priliv deviza od međunarodnih investitora. To je bio najznačajniji faktor koji je doprineo da Narodna banka Srbije u poslednja dva dana kupi 150 miliona evra na domaćem deviznom tržištu i tako dodatno ojača devizne rezerve naše zemlje“, istakla je ona.

U navedene indekse, kako se navodi u saopštenju NBS, biće uključene tri reperne emisije dinarskih obveznica, originalne ročnosti 7, 10 i 12,5 godina, a koje dospevaju 2026, 2028. i 2032. godine. Ponder dinarskih obveznica u ovom indeksu iznosi, kako se navodi, 0,3 odsto.

Ministar finansija Siniša Mali potvrdio je njene reči izjavom da je „od februara ove godine, kada je i najavljeno uključenje u indeks, primetan značajan porast prometa na sekundarnom tržištu, kao i dolazak novih kupaca navedenih obveznica“.

Na ovaj način se otvaraju vrata i za bolje uslove za privredu, kao i za lokalne i međunarodne investitore“, naveo je ministar finansija i dodao da je promet ovim obveznicama na sekundarnom tržištu u junu, do uključenja, porastao za više od 260 odsto u odnosu na januar, pre nego što je Džej-Pi Morgan objavio informaciju o datumu uključenja.

Izvor: NBS, N1, RTS

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar