Home VestiEkonomija U prvom kvartalu 2021. porasla nezaposlenost

U prvom kvartalu 2021. porasla nezaposlenost

by bifadmin

U prvom kvartalu ove godine u Srbiji je bilo 2,72 miliona zaposlenih, a nezaposlenih gotovo 400.000, odnosno 12,8 odsto.

Prema podacima Ankete o radnoj snazi za prvi kvartal 2021, u poređenju sa četvrtim kvartalom prošle, zaposlenih je sada za nepunih 80.000 manje, a ako se pogledaju ista tri meseca 2020. nezaposlenost je porasla za 2,1 odsto.

Ukupna zaposlenost smanjena je za 79.500, pre svega, kako navode u RZS, zbog smanjenja broja zaposlenih u neformalnom sektoru, i to za približno 68.000, a najveći pad zaposlenosti je u poljoprivredi, što se objašnjava smanjenjem obima poljoprivrednih radova u zimskim mesecima.

Oni koji su u ovom periodu najviše ostajali bez posla su građani stariji od 55 godina i srednjeg nivoa obrazovanja – njih je blizu 50.000 ostalo bez posla. Gledano po regionima, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji broj zaposlenih smanjen je za više od 50.000, dok se rast broja zaposlenih beleži jedino u Beogradu, za nekih 5.200. Za otprilike isto toliko povećan je i broj mladih koji su počeli da rade a imaju više od 15, a manje od 24 godine. To je doprinelo da se stopa nezaposlenosti kod mladih smanji na 32,2 odsto, iako je taj procenat nezaposlenih veći za 2,3 odsto kada se posmatra u odnosu na isti period prošle godine, što je neposredno i na samom početku pandemije.

Nezaposlenost je veća kod žena, stopa onih koji ne rade je 13,7, dok je kod muškaraca 12,1 odsto. Na nivou regiona, ova stopa bila je najmanja u Beogradu (9,6 odsto), zatim u Vojvodini (10,9 odsto), Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (14,7 odsto). Najveća nezaposlenost je na jugu i istoku zemlje gde ne radi 16,8 odsto stanovništva.

Nova metodologija

Podaci iz ove ankete su prvi urađeni na osnovu nove metodologije, a u RZS kažu da je najznačajnija metodološka promena u odnosu na ranije to što se sada iz kontingenta zaposlenih isključuju oni koji proizvode poljoprivrednu robu i usluge koje su namenjene ličnoj potrošnji, odnosno oni koji robu koju proizvode ne plasiraju nigde na tržište. S druge strane, svi oni koji su makar jedan sat u sedmici proveli na radnom mestu računaju se kao zaposleni. Statistika kao zaposlene računa i sezonske radnike koji u toku sedmice nisu imali posao, ali koji računaju da će kada počne sezona moći da rade.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar