Home VestiZabava Danski umetnik od muzeja uzeo 84.000 dolara za dva prazna platna, ali sa porukom

Danski umetnik od muzeja uzeo 84.000 dolara za dva prazna platna, ali sa porukom

by bifadmin

Danski Muzej savremene umetnosti dao je jednom umetniku 84.000 dolara za pripremu dela za izložbu, a zauzvrat je dobio dva prazna platna naslovljena sa “Uzmi novac i beži”.

Jens Haning je danski konceptualni umetnik za kojeg šira javnost u svetu verovatno nikada ne bi čula da nije izveo ovaj, moglo bi se reći, lukrativan performans.

Muzej u Olborgu mu je uplatio pomenuti novac kako bi napravio repliku svoja dva poznata dela pod imenom “Prosečni danski godišnji prihod” i “Prosečni austrijski godišnji prihod”. Ova dela kreirana su od pravog novca sa ciljem da prikažu prihode dve države, što se može zaključiti i po njihovim nazivima. U trenutku kada su ona prvi put izložena danski prihod je iznosio 37.800 dolara a austrijski 29.000, ali ovaj put taj iznos će biti nešto drugačiji, u skladu sa novim podacima o visini prihoda. Zato je za Haning unapred dobio sirovine u iznosu od 84.000 dolara a obećano mu je i još sredstava, ako mu bude zafalilo.

Trebalo je da radove završi i izloži 24. septembra. U ugovoru je stajalo da će posle završetka izložbe (16. januara 2021.) umetnik ovaj novac morati da vrati muzeju.

Međutim to se nije desilo. Haning je pred početak izložbe kustosu poslao mejl da je napravio novo delo koje se zove “Uzmi novac i beži” i poslao muzeju dva zapakovana platna. Platna je trebalo da budu popunjena novčanicama ali zapravo su bila prazna.

Rukovodstvo muzeja je Haningov novi uradak okarakterisalo kao kritiku odnosa društva prema umetnosti i neku vrstu borbe za unapređenje radnih prava umetnika. Potom je ova prazna platna uvrstilo u svoju postavku.

Ipak, i dalje se nadaju da će umetnik vratiti novac do zakonom predviđenog roka, inače će ga sudskim putem naterati na to.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar