Home VestiPolitika i društvo Termoelektrane u Srbiji i još četiri balkanske zemlje odgovorne za 19.000 smrti

Termoelektrane u Srbiji i još četiri balkanske zemlje odgovorne za 19.000 smrti

by bifadmin

Zagađenje koje su prouzrokovale termoelektrane na fosilna goriva sa teritorije Zapadnog Balkana uzrokovale su gotovo 19.000 smrti u protekle tri godine, piše Euronews.

Više od polovine njihovih žrtava je iz obližnih zemalja koje su članice EU: Italije, Rumunije i Mađarske. Oni su žrtve neodgovorne energetske politike svojih suseda, stoji u izveštaju mreže Bankwatch koja je fokusirana na Centralno-istočnu Evropu i organizacije pod imenom Centar za istraživanje energije i čistog vazduha.

Naime, analiza je pokazala da su najveći zagađivači elektrane iz Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore. Autori ove studije kažu da deo odgovornosti za takvu situaciju snosi i EU budući da uvozi struju iz pomenutih zemalja.

Količina električne energije koju Unija uvozi iz njih je veoma mala – 0,3 odsto u odnosu na njenu celokupnu potrošnju – ali uprkos tome izuzetno štetna po zdravlje njenog stanovništva. Jer, proizvodnjom struje u balkanskim zemljama stvara se 300 puta više sumpor-dioksida nego u EU. Drugim rečima, tih 0,3 odsto električne energije sa Balkana odgovorno je za istu količinu sumpor-dioksida koliko i pola energetskog sistema iz EU.

Da podsetimo, sumpor-dioksid je veoma štetan za respiratorni sistem životinja i ljudi, a utiče loše i na biljke i predmete pošto uzrokuje kisele kiše.

I zagađivači imaju mnogo žrtava

Od 19.000 smrti uzrokovanih ovim tipom zagađenja između 2018. i 2020. godine, 10.800 zabeleženo je u članicama EU. Međutim, oko 30 odsto, odnosno 6.500 ljudi, preminulo je na Zapadnom Balkanu iz istog razloga.

I što je najgore, čini se da vlasti balkanskih zagađivača uopšte ne rade mnogo na smanjenju zagađenja. Šta više, u ovih pet zemalja je tokom pandemije povećana emisija štetnih gasova.

“Balkanske zemlje mogu samo da sanjaju o pristupanju EU dok ne reše problem zagađenja. One i dalje flagrantno krše sva ograničenja koja važe u Uniji. Zato bi Evropska komisija i vlasti EU za njih trebalo da uvedu visoke kazne za nepoštovanje pravila”, kaže Ioana Ciuta, koordinatorka Bankwatch za energetiku na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Euronews.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar