Home VestiPolitika i društvo Republika Srpska: Mladi parovi i samohrani roditelji mogu tražiti da im Vlada izgradi kuću

Republika Srpska: Mladi parovi i samohrani roditelji mogu tražiti da im Vlada izgradi kuću

by bifadmin

Vlada Republike Srpske proširila je program stambenog zbrinjavanja na sve mlade bračne parove i samohrane roditelje u Srpskoj, saznaje portal Capital.

Pre tačno godinu dana tamošnja vlast je obećala da će graditi kuće samo onima koji žive u selima i u ruralnim područjima, ali je očigledno shvatila da mladi iz cele Republike Srpske odlaze, pa se odlučila da svima pruži priliku da konkurišu.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta je tako stavilo van snage Pravilnik iz prošle godine koji definiše ovu oblast i donelo novi, sa kojim je program proširen.

Uslovi se nisu menjali.

Ko sve može da konkuriše?

Potrebno je da jedan od supružnika nije stariji od 35 godina, da ima zemlju za gradnju kuće i da nema rešeno stambeno pitanje. Za samohrane roditelje nema ograničenja kada su godine u pitanju.

Ukoliko im Vlada izgradi kuću moraju se obavezati da će u njoj živeti najmanje deset godina. U suprotnom, ako se odluče da je napuste ili prodaju, moraće da vrate uloženi novac.

Izbor korisnika ovog projekta će se vršiti putem konkursa, a na osnovu sačinjene rang liste. Zahtevi će biti bodovani, u zavisnosti od godina, broja dece i mesta prebivališta.

Tačnije, što je stepen razvijenosti neke opštine manji, to je šansa za kandidata veća.

Međutim, ono što je i dalje nepoznanica jeste kada će konkurs biti uopšte objavljen i koliko vlast novca namerava da potroši u ove svrhe.

Izvor: Capital.ba

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar