Home VestiPolitika i društvo Kako je Danska vakcinisala svoje stanovništvo i vratila se u normalu?

Kako je Danska vakcinisala svoje stanovništvo i vratila se u normalu?

by bifadmin

Danska je pre dve nedelje ukinula sva ograničenja uvedena sa cijem obuzdavanja širenja korona virusa, ponajviše zahvaljujući velikom procentu vakcinisanog stanovništva. Sada se za ulazak u zatvorene prostore tamo više ne traže dokaz o vakcinaciji ili negativan test, pa čak ni zaštitna maska na licu. Drugim rečima, u ovoj skandinavskoj zemlji se sada živi kao pre pandemije. Kako su Danci ovo postigli?

Tako što se nisu opirali vakcinaciji pa je ova zemlja na imunizovala tri četvrtine ukupne populacije. Konkretnije, 95 odsto populacije starije od 50 godina je u potpunosti vakcinisano, dok je 86 odsto starijih od 12 godina primilo makar jednu dozu.

Poređenja radi, u našoj zemlji, koja je među prvima u Evropi započela vakcinaciju, sada je tek nešto više od 41 odsto populacije vakcinisano. Zašto Danci veruju vakcinama a mi ne?

Možda se odgovor na ovo pitanje krije u najvećem bihejvioralnom istraživanju vezanom za Kovid-19 koje je sprovedeno na 400.000 osoba u Danskoj i još sedam zemalja.

Tajna danskog uspeha

Istraživanje je pokazalo da su se Danci vakcinisali pre svega zato što veruju svom zdravstvenom sistemu i zvaničnicima. Preko 90 odsto građana ove zemlje naime gaji veliko poverenje u zdravstvene vlasti. To poverenje one su svojim radom u prethodnom periodu zaista i zaslužile, a tokom pandemije su ga svojski negovale tako što su jasno i transparentno komunicirale sa građanima. Lekari i zdravstveni zvaničnici su potpuno otvoreno govorili o vakcinama, pa čak i njihovim nuspojavama, i tako su samo produbili poverenje koje su građani već imali u njih.

U nastojanjima da se pojasni zašto je važna vakcinacija, bio je važan i njihov način komunikacije, odnosno staloženo baratanje činjenicama umesto konstantnog izazivanja konflikata. I narod se među sobom nije delio na vakcinisane i nevakcinisane, niti je bacana stigma na one koji se opiru vakcinaciji. Međutim, njih i nije bilo toliko mnogo da bi mogli ugroziti normalizaciju epidemiološke situacije. Poverenje naroda u zdravstvene vlasti i njihov savet da se treba vakcinisati je bilo ogromno, bez obzira na ideološku, starosnu ili neku drugu pripadnost građana.

Tome je pomogla i spremnost političara da “zavrnu rukav” ali i saradnja svih aktera na političkoj sceni, pa čak i žestoke opozicije, u borbi protiv opakog neprijatelja. Opozicioni političari se nisu bavili sitnim interesima i skupljali političke poene na kritici epidemiološke politike, već su nju istakli kao najviši cilj koji treba podržati.

Na kraju krajeva, ovo je postalo pitanje opšteg dobra, a ne komfornosti pojedinaca. Danci su osećali potrebu da pomognu svojoj zajednici da se što pre izbori sa pandemijom, a vakcinacija je bila jedno od najefikasnijih oružja u toj borbi.

Izvor: Vašington post

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar