Home VestiEkonomija „Poljoprivreda ove godine neće biti u minusu“

„Poljoprivreda ove godine neće biti u minusu“

by bifadmin

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, rekao je da, iako je ova godina bila ekstremno sušna, poljoprivreda neće biti u „minusu“, odnosno da će biti ostvaren rod na nivou višegodišnjeg, piše portal Sve o novcu.

Prinosi kukuruza su na nivou 6 do 6,3 tone po hektaru, a i suncokret je solidno rodio, rekao je on na konferenciji „Poljoprivreda na prvom mestu“ u organizaciji „Agropresa“.

Kada je reč o subvencijama za poljoprivrednu proizvodnju, obrtnim sredstvima i nabavci mehanizacije, ministar je rekao da su prošle i ove godine „subvencije bile izdašne“ i da će se sa time nastaviti, te da su na raspolaganju konkursi Svetske banke, dok smo sa sredstvima iz IPARD fondova „u petoj brzini“.

Ove godine su počele ozbiljne kontrole trošenja subvencija za poljoprivredu i već je utvrđeno da se u nekim slučajevima polovina novca koristi nenamenski ili su u konkursnoj dokumentaciji falsifikovani podaci.

Govoreći o primeni Zakona o sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi Nedimović je naveo da je na taj način angažovano 44 hiljade ljudi, a sve više na našim poljima angažovani su radnici iz inostranstva.

Izvor: Sve o novcu

Foto: Pixabay.com

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar