Home VestiPolitika i društvo SAD uvode obavezno vakcinisanje za zaposlene u velikim kompanijama

SAD uvode obavezno vakcinisanje za zaposlene u velikim kompanijama

by bifadmin

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je nove antiepidemijske mere prema kojima će svi radnici u kompanijama sa preko 100 zaposlenih morati da budu vakcinisani ili će se svake nedelje podvrgavati testiranju na Kovid-19. Ova mera će obuhvatiti oko 100 miliona ljudi, koliko radi u velikim sistemima.

Na kritike dela javnosti da je u pitanju ograničavanje slobode i ugrožavanje ljudskih prava, Bajden je odgovorio: “Ovde se ne radi o slobodi, već o zaštiti sebe i svog okruženja”, aludirajući na legislativu koja kaže da sloboda jedne jedinke ne sme ugrožavati drugu jedinku.

Kako bi proces vakcinacije bio što jednostavniji i pristupačan svima, američke vlasti će u posebnom zakonu posvećenom ovoj temi definisati obaveze poslodavaca i radnika. On će se baviti i dilemama koje brinu mnoge radno angažovane Amerikance, poput one kako dobiti slobodan dan radi vakcinisanja ili kako nadoknaditi gubitak zbog bolovanja ukoliko se jave nuspojave vakcine i zaposleni bude primoran da provede nekoliko dana kod kuće. Pomenuti zakon će naime obavezivati poslodavce da svojim zaposlenima obezbede plaćeno odsustvo za ove potrebe.

Kao i svaki zakon, i ovaj propisuje određene sankcije. Kazne za poslodavce koji se ne budu pridržavali ovih pravila mogu dostići i do nekoliko hiljada dolara po svakom pojedinačnom slučaju.

Cilj nove regulative je da se bar dve trećine zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama vakciniše.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar