Home VestiEkonomija Soja poskupela za 75 odsto

Soja poskupela za 75 odsto

by bifadmin

Soja iz ovogodišnjeg roda prodavala se protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu po ceni od 70 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost (PDV) što je poskupljenje od 75% u odnosu na isti period prošle godine kada je koštala 40 dinara, saopštila je danas ta berza.

– Ovako visok cenovni nivo se očekivao, s obzirom da je poslednji ugovor prošlogodišnjeg roda zaključen po ceni od 80 dinara po kilogramu bez PDV-a. Soja iz novog roda od 70 dinara po kilogramu viša je za 75% jer je prošle godine u isto vreme koštala 40 dinara – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se poskupljenje očekivalo jer je rod smanjen zbog visokih temperatura i nedostatka vlage.

Pšenica je, kako se navodi imala primat u trgovanju i cena se kretala od 26 do 27,20 dinara po kilogramu bez PDV-a što je poskupljenje od 4,4% u odnosu na prethodnu nedelju.

Cena kukuruza je zbog povećane ponude tokom ove nedelje pala za oko jedan odsto u odnosu na nedelju dana ranije i ugovori su zaključivani po ceni od 25,70 do 25 dinara po kilogramu, bez PDV.

Ugovori za kupo-prodaju suncokreta zaključivani su po cenama od 56,42 do 57,02 dinara po kilogramu, bez PDV-a, što je 480 do 485 evra po toni.

Ukupan promet na Produktnoj berzi tokom ove nedelje iznosio je 5.350 tona robe, čime je trgovanje povećano za 87,7%, čija je finansijska vrednost iznosila 188 miliona dinara.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar