Home VestiPolitika i društvo Sajber kriminal: Ljubav preko interneta može skupo da vas košta

Sajber kriminal: Ljubav preko interneta može skupo da vas košta

by bifadmin

Američki FBI je objavio da je ove godine zabeležen rekordan broj prevara na internetu, među kojima su najskuplje bile one romatnične prirode.

U prvih sedam meseci 2021. mnoštvo Amerikanaca koji su na internetu tragali za ljubavlju, umesto na osobu svog života, nabasalo je na – prevarante. Za taj period oni su prijavili gubitak od 133 miliona dolara, mada se procenjuje da je on bio znatno veći. Naime, FBI-evom Centru za žalbe na sajber kriminal tada je prijavljeno 1.800 slučajeva u kojima su žrtve slale novac drugoj osobi, za koju se ispostavilo da je prevarant.

Pitanje je međutim koliko je takvih prevara ostalo sakriveno od policije i istražitelja jer ih žrtve nisu prijavile, iz osećaja stida, straha ili nekog drugog razloga. Procenjuje se da je prošle godine broj “romantičnih prevara” porastao za 50 odsto u odnosu na 2019. a da je i ove godine zabeležen sličan trend.

Žrtve ovakvih prevra su najčešće žene starije od 50 godina, koje stupaju u kontakt sa udvaračima na sajtovima za upoznavanje i društvenim mrežama. Oni ih jedno vreme obasipaju pažnjom, i kada konačno steknu njihovo poverenje, počinju da razmenjuju sa njima eksplicitne fotografije ili informacije kojima bi mogli ubuduće da iznuđuju novac. Kada dođu u posed materijala za ucenjivanje, tek onda uspevaju da naplate svoj trud. Nekada traže samo novac, a nekada koriste svoje žrtve kao “mule” odnosno kao posrednika u pranju novca.

Iz FBI-a kažu da su stariji ljudi tokom pandemije bili najčešće žrtve ovakvih prevara jer prevaranti iskorišćavaju njihovu usamljenost i izolovanost. Međutim, i ostali ljudi, posebno oni koji su odvojeni od porodice ili je nemaju, su skloni da upadnu u ovu zamku. Primera radi, pripadnici američke vojske, koji se često na putovanjima osećaju usamljeno, su između 2017. i 2021. godine izgubili 92 miliona dolara na romantične prevare.

Sumnjiva ulaganja

Osim ljubavnih, kriminalcima se isplate i biznis prevare. Oni od svojih žrtava, pošto steknu njihovo poverenje, često traže novac na sve sofisticiranije načine. Na primer, obećavaju im unosna ulaganja u kriptovalute, i veliku zaradu na tome.

Kako kažu iz Federalnog istražnog biroa (FBI), oni često svojim žrtvama nude linkove do određenih sajtova preko kojih se navodno investira. Zatim žrtva uloži nešto malo novca, pa zaista povrati mali iznos, i tako stekne poverenje u prevaranta. Potom počinje da ulaže “na veliko”, međutim ta sredstva gotovo nikada ne dobije nazad.

Izvor: Zdnet

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar