Home VestiPolitika i društvo Interpol razotkrio bandu „Kazanova u uniformama“

Interpol razotkrio bandu „Kazanova u uniformama“

by bifadmin

Trogodišnja policijska istraga raskrinkala je grupu prevaranata koji su pretvarajući se da su piloti i kapetani brodova od žena izvlačili novac.

Ova policijska akcija se, prikladno, zvala „Operacija Kazanova“. U njoj je otkriveno 19 prevaranata koji su preko platformi za onlajn upoznavanje obećavali svojim žrtvama ljubav i brak, a zauzvrat im uzimali novac. Njih 15 su uhapšeni a ostala četvorica su na uslovnoj slobodi.

Za sada se zna da su operisali po Severnoj Italiji, ali ima naznaka da su izvlačili novac i po ostatku Evrope, ali i po SAD i Kini.

Žrtve se zaduživale da bi im slale novac

Pomenute Kazanove su se, osim prevara na sajtovima za upoznavanje, bavile i presretanjem korporativnih komunikacionih kanala i usmeravanjem kompanijskih transfera novca na pogrešne adrese. Na taj način su ukrali desetine hiljada evra od kompanija iz grada Treviza.

No, što se tiče “romantičnih prevara”, u njima su targetirali uglavnom žene pretvarajući se da su piloti, kapetani brodova ili naftni inženjeri, jer su tako mogli da se pretvaraju da su na putu, te da duže vreme izbegavaju susret uživo sa svojim žrtvama.

Prvo bi, kažu iz italijanske policije, sa ženama komunicirali gradivši “međusobno poverenje”, a onda bi im, posle nekog vremena, sasvim slučajno iskrsla neka nepredviđena situacija zbog koje im je bila potrebna baš hitna pozajmica.

Žrtve su im toliko verovale da bi se nekad i zaduživale kako bi im poslale novac. To je u nekim slučajevima trajalo godinama, pa su gubici jedne žene, kada se saberu svi iznosi koje im je uplatila, dostigli čak 1,3 miliona evra.

Izvor: BBC

Foto: taniadimas, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar