Home VestiZabava Zašto su banane uvek broj 1 na vagi u prodavnicama

Zašto su banane uvek broj 1 na vagi u prodavnicama

by bifadmin

Banane su u velikom delu sveta najprodavaniji artikal u prodavnicama, zbog čega im trgovci, kako bi ubrzali proces merenja i kupovine, daju šifru broj 1, koju svaki kupac lako zapamti, piše Poslovni.hr.

To pokazuju i podaci o poslovanju proizvođača ovog voća. Naime, prema brojkama iz 2016. godine proizvodnja banana je na globalnom nivou generisala prihode od osam milijardi dolara godišnje. Veliki deo njihove prodaje odvijao se baš u prodavnicama širom sveta, gde one, ne slučajno, na vagama zauzimaju prvo mesto.

U istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, koje je proučavalo sposobnost ljudi da prilikom odlaska u prodavnicu kupe samo robu sa spiska, na vrhu liste stvari koje su kupljene mimo spiska nalazile su se – upravo banane. Autori ove studije pak nisu ponudili objašnjenje zašto Britanci najviše posežu za bananama.

Međutim, ovo nije slučaj samo na Ostrvu. Američki trgovački gigant Volmart objavljuje kako su banane godinama jedna od njihovih najprodavanijih roba, a 2015. godine su bile na prvom mestu.

Baš zato što su jedan od najtraženijih proizvoda, bananama se dodeljuje broj 1 na vagi kako bi se olakšao i ubrzao proces merenja.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar