Home VestiPolitika i društvo Avganistan – nova humanitarna katastrofa

Avganistan – nova humanitarna katastrofa

by bifadmin

Milioni Avganistanaca, uključujući i decu, umreće od gladi ove zime ukoliko im neko ne pomogne, saopštio je Svetski program za hranu UN.

Više od polovine avganistanske populacije, što obuhvata oko 22,8 miliona ljudi, suočava se sa konstantnom egzistencijalnom nesigurnošću, dok je 3,2 miliona dece mlađe od pet godina akutno neuhranjeno.

Da podsetimo, situacija u Avganistanu je već decenijama daleko od dobre, ali ove godine se dodatno pogoršala kada se američka vojska povukla i prepustila vlast talibanima. To je oslabilo odveć slabu avganistansku ekonomiju koja je u velikoj meri zavisila od inostrane pomoći. Naime, oko 40 odsto njenog BDP-a dolazilo je iz strane pomoći.

Zato ne čudi što se ova zemlja našla pred humanitarnom katastrofom onda kada su zapadne sile, Svetska banka i Međunarodni monetarni fond odlučili da suspenduju svoju pomoć.

Uvidevši koliko je situacija loša, Ujedinjene nacije su se nedavno obavezale da će pomoći stanovnicima ove zemlje ali ni one nemaju dovoljno sredstava da spasu milione ljudskih života.

Samo pet odsto Avganistanaca jede svaki dan

Situacija u kojoj se trenutno nalaze Avganistanci može se razumeti samo ako se ostave po strani brojke i apstraktna teorija, i izađe na teren. To su uradili novinari BBC-a. Na terenu su naišli mahom na sirotinju i one koji to još nisu ali su na putu da postanu.

Mnogi Avganistanci trenutno gladuju, a ima i onih koji uspevaju da se prehrane tako što prodaju vrednosti iz svojih kuća. Oni koji nemaju vrednosti seku čak i stabla u svojim dvorištima i prodaju ih kao drvenu građu ili ogrev. Nemaštine nisu pošteđeni čak ni oni koji rade “sigurne poslove” u državnom sektoru, jer ni oni ne primaju zarade pošto je novoj vlasti zamrznuta imovina u inostranstvu te nema odakle da ih obezbedi.

O načinu života u ovoj zemlji najbolje svedoči izveštaj Svetskog programa za hranu prema kojem samo pet odsto Avganistanaca ima dovoljno sredstava da jede svaki dan. Skoro milion dece je svakodnevno u riziku da umre od gladi.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar