Home VestiPolitika i društvo Fejsbuk će francuskim medijima plaćati za objavljivanje vesti

Fejsbuk će francuskim medijima plaćati za objavljivanje vesti

by bifadmin

Tehnološka kompanija Fejsbuk je potpisala preliminarni ugovor o autorskim pravima sa grupom francuskih medija, kojima će plaćati deljenje linkova, odnosno vesti koje ljudi „šeruju“ na društvenim mrežama.

Kompanija je objavila da je druga strana u pregovorima zastupala oko 300 francuskih izdavača, a da je cilj bio povećanje kvaliteta informacija „za korisnike interneta i izdavače na Fejsbuku“.

Dogovor je rezultat pritiska nacionalnih vlada u Evropi, koje žele da primoraju Fejsbuk i druge društvene mreže da isplaćuju nadoknadu izdavačima za korišćenje njihovog sadržaja.

Francuska je bila prva država u Evropskoj uniji koja je usvojila direktivu o autorskim pravima iz 2019. godine, a koja definiše načine na koji medijske kompanije mogu sklopiti ugovore o licenciranju sa onlajn platformama.

Kompanija Gugl je početkom godine potpisala sličan ugovor sa istom grupom francuskih medija, ali su pregovori oko licenciranja sa pojedinačnim izdavačima zamrli, nakon čega je digitalni gigant kažnjen visokom novčanom kaznom.

Nešto slično je prethodno uradila i Australija.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar