Home VestiEkonomija Britanska firma Nomad Foods postala vlasnik Frikoma

Britanska firma Nomad Foods postala vlasnik Frikoma

by bifadmin

Nakon što je dobila sva regulatorna odobrenja, Fortenova grupa je dovršila postupak prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane kompaniji Nomad Foods.

Poslovna grupa zamrznute hrane obuhvata Ledo plus d.o.o. u Hrvatskoj, Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini i Frikom d.o.o. u Srbiji, kao i nekoliko povezanih društava na drugim tržištima jugoistočne Evrope i ima portfolio brendova zamrznute hrane i sladoleda koji su tržišni lideri i uživaju visoku prepoznatljivost među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, s tradicijom dugom pola veka.

„Ova velika transakcija zaključena je godinu dana nakon što je u Fortenova grupi pokrenut proces prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane, uprkos tome što je postupak sproveden u vrlo izazovnim okolnostima pandemije. Puno smo radili na tome i ponosni smo na činjenicu da smo ovom transakcijom u potpunosti ispunili svoje najvažnije ciljeve. Postignuta cena od 615 miliona EUR potvrdila je vrednost našeg biznisa, a istovremeno smo u region doveli strateškog partnera koji će nastaviti da razvija posao i da bude posvećen razvoju kultnih Ledovih i Frikomovih brendova. Takođe, očekujemo da će Nomad Foods biti važan poslovni partner regionalnoj maloprodaji Fortenova grupe u budućnosti. Za Fortenova grupu 2021. postaje godina transformacije. Ne samo da smo dovršili refinansiranje i prenos Mercatora, gde ostvarujemo planiranu sinergiju, nego smo i ispunili planove u uspešnoj letnoj sezoni, a sada i završili planiranu prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane, što je sve rezultiralo time da Fortenova ima znatno snažniju kapitalnu strukturu“ – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, zahvalivši svim zaposlenima Poslovne grupe zamrznute hrane na doprinosu koji su svojim radom ugradili u poslovni uspeh kompanija u kojima rade. „Želimo im sve najbolje sa novim partnerima i nadamo se da će i ubuduće poslovati sa uspehom, koji zaista zaslužuju“ – dodao je Peruško.

„U 2021. godini, uz transfer Mercatora, ispunjenje svih naših planova u letnoj sezoni, u kojoj su sve naše delatnosti i sva poslovna područja ostvarila izvrsne operativne rezultate kad je reč o dobiti i novcu na računima, Fortenova grupa je, uz prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane, u potpunosti završila i svoj program prodaje neosnovnih delatnosti i ostvarila brojna operativna poboljšanja u svojim delatnostima, koje sve doprinose poboljšanju naših finansijskih pokazatelja. Kad je reč o ovoj transakciji, sredstva od prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane iskoristićemo kako bismo odmah otplatili dug usled čega ćemo znatno smanjiti zaduženost kompanije. S obzirom na jasno i kontinuirano ostvarivanje zacrtanih ciljeva u 2021. godini, Fortenova grupa sada zaista može sa samopouzdanjem da gleda u budućnost, jer ova transakcija s Poslovnom grupom zamrznute hrane menja našu finansijsku poziciju i kapitalnu strukturu i omogućava investicije i rast naših vrlo snažnih delatnosti u godinama koje dolaze. Hteo bih takođe, da se zahvalim našim prijateljima i kolegama u svim društvima Poslovne grupe zamrznute hrane na veštinama, predanosti i zalaganju u vremenu kad su bili deo Fortenova grupe“ – rekao je James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za finansije.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar