Home VestiEkonomija Guvernerka NBS: Srbija ima više zlata od svih republika bivše SFRJ

Guvernerka NBS: Srbija ima više zlata od svih republika bivše SFRJ

by bifadmin

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su rezerve evra i zlata na rekordno visokom nivou, prenosi portal Capital.

Tabaković je rekla da su bruto devizne rezerve NBS bile na kraju septembra na rekordno visokom nivou od kada se prate i iznosile su 16,8 milijardi evra.

„U prethodnih pet godina, od kada se, kao rezultat poboljšanih makroekonomskih performansi naše zemlje, beleže strukturni apresijacijski pritisci, glavni izvor povećanja deviznih rezervi bile su intervencije NBS neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu. To je najzdraviji način povećanja rezervi, jer ne podrazumeva bilo kakvo zaduživanje, niti druge obaveze“, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, u tom periodu putem intervencija kupljeno 4,7 milijardi evra u neto iznosu.

Rezerve su, prema njenim rečima, najvećim delom korišćene na neto razduživanje države po osnovu kredita i hartija od vrednosti.

„Zlatno doba“

Što se tiče rezervi zlata, Jorgovanka Tabaković kaže da Srbija raspolaže sa 36,9 tona zlata, što je skoro dva i po puta više nego krajem 2012. godine kada smo imali 15,3 tone zlata.

„Srbija ima više zlata od svih republika bivše SFRJ, a neke zemlje, poput Hrvatske, su tokom prethodnog perioda prodale sve svoje rezerve zlata“, rekla je ona dodajući da zlato služi kao garancija poverenja, kao oblik zaštite od inflacije na duži rok, ali i za upravljanje deviznim rezervama, jer se zlato kupuje radi dodatne diversifikacije strukture deviznih rezervi, čime se ojačava finansijska stabilnost zemlje.

Izvor: Capital.ba

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar