Home VestiPolitika i društvo Srbija ostvarila umeren napredak na putu ka Evropskoj uniji

Srbija ostvarila umeren napredak na putu ka Evropskoj uniji

by bifadmin

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku rekla je za Novu S da je Izveštaj o napretku Srbije, koji je objavila Evropska komisija, pokazao da je Srbija ostvarila umeren napredak na putu ka Evropskoj uniji. Prema njenim rečima, Srbija ima još mnogo posla do punopravnog člastva, ako, kako dodaje, do tog članstva uopšte i dođe.

Prema njenim rečima, godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku više nije ni vest, ni događaj u Srbiji.

“Sada ne priča mnogo o njemu. Ovogodišnji izveštaj je zaslužio da se malo više o njemu priča, pretpostavljam da će nevladin sektor uraditi temeljnu analizu”, navodi ona i dodaje da, posle mnogo godina, ne postoji oblast u kojoj se stagniralo ili nazadovalo.

“U svim oblastima koje je pratila Evropska komisija, konstatovala je ograničen napredak. To je skala koju EK upotrebljava, od nazadovanja da veoma dobrog napretka, taj ograničeni napredak se nalazi u sredini. Zato se kaže i u ovom izveštaju da je Srbija umerene pripremljena za članstvo u EU, što znači da imate još posla do punopravnog članstva, ako do njega i dođe”, objašnjava ona, a prenosi Nova.rs.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je juče na predstavljanju Izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana da u Srbiji postoji novo opredeljenje za sprovođenje reformi, navodeći da bi ustavni amandmani radi jačanja nezavisnosti pravosuđa trebalo da budu dovršeni do kraja godine. „Srbija mora da produbi reforme u borbi protiv korupcije, slobode medija, domaćeg procesuiranja ratnih zločina i borbi protiv organizovanog kriminala“, naglasio je Varhelji.

Izvor: Nova.rs

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar