Home VestiPolitika i društvo Brazilski predsednik se tereti za ubistva zbog lošeg upravljanja tokom pandemije

Brazilski predsednik se tereti za ubistva zbog lošeg upravljanja tokom pandemije

by bifadmin

Brazilski predsednik suočava se sa optužbama za više krivičnih dela, među kojima su i ubistva, zbog načina na koji je vodio zemlju kroz pandemiju korona virusa.

U pitanju je naime kongresna istraga koju je u aprilu ove godine protiv Žaira Bolsonara pokrenuo opozicioni senator Renan Kaleiros, a koja se tiče rukovođenja zemljom tokom ove zdravstvene krize. Kao rezultat šestomesečne istrage, kreiran je dokument od skoro 1.100 stranica, u kojem je pobrojan niz grešaka vlasti koje su vodile ka razboljevanju velikog broja ljudi i smrti više od 600.000 osoba.

Prva od njih je Bolsonarovo odbijanje da na vreme nabavi vakcine, što je ovu zemlju, prema proceni istražitelja, koštalo 95.000 života. I u preostalih deset optužbi taksativno su navedene predsednikove greške i proračunato je koliku su one štetu nanele brazilskom društvu.

Optužbe se kreću od šarlatanstva, promovisanja nenaučnih stavova i podsticanja građana na kršenje zakona, do onih za ubistva, pa čak i genocid protiv autohtonog stanovništva.

Korupcija i nemoral

Izveštaj se bavi raznim skandalima vezanim za rukovođenje krizom, ali i korupcijom vlasti. Međutim, on još nije javan, za njega se zna tako što su delovi dokumenta preko neimenovanih političara procureli u javnost. Šta više, on još nije ni izglasan pred Senatom, očekuje se da će se to desiti naredne nedelje, ukoliko se nešto u međuvremenu ne promeni. A velika je verovatnoća da će se to desiti.

Naime, tri od 11 članova komiteta koji bi tebalo da odobre izveštaj, lobiraju da se iz njega izbace optužbe za ubistvo i genocid. Ukoliko se to desi, te optužbe će biti preimenovane u zločin protiv čovečnosti, falsifkovanje dokumenata i podataka i podsticanje na zločin.

Autori ovog izveštaja kažu da bi trebalo podići optužnice i protiv ostalih zvaničnika, uključujući i Bolsonarove sinove koji su takođe u politici. Prema njihovim rečima, mnogi političari su širili dezinformacije koje su ljude podsticale da krše antiepidemijske mere, i trebalo bi da odgovaraju za to.

Ispada da ovo ipak nije najsmešniji virus na svetu koji postoji tamo negde na Fejsbuku.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar