Home VestiPolitika i društvo Beograd postavlja 150 zvona za sakupljanje i reciklažu staklene ambalaže

Beograd postavlja 150 zvona za sakupljanje i reciklažu staklene ambalaže

by bifadmin

U Beogradu će biti postavljeno 150 zvona za sakupljanje staklene ambalaže, čime će se prestonica pridružiti u Nišu, Kragujevcu, Somboru i Varvarinu, koji već učestvuju u projektu “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”.

Da li ste znali da je staklo materijal koji se može beskonačno reciklirati, dok mu je na deponijama potrebno i do 5.000 godina da se razgradi? Ili da reciklažom jedne tone stakla može da se uštedi 40 odsto energije i 50 odsto količine vode koja je potrebna za proizvodnju nove staklene ambalaže, dok se zagađenje vazduha smanjuje 20 odsto?

Ovu i još mnoštvo korisnih informacija možete naći na sajtu Sekopaka koji je učestvovao u potpisivanju Memoranduma o međusobnom razumevanju između Grada Beograda, Nemačke razvojne saradnje (GIZ) i NALED-a na projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”.

Ovaj projekat sada će omogućiti i stanovnicima dve prestoničke opštine, Starog grada i Savskog venca, da dobiju zvona za sakupljanje staklenog otpada. Takva zvona već postoje u u Nišu, Kragujevcu, Somboru i Varvarinu, gde je procenat sakupljene staklene ambalaže porastao u proseku 85 odsto za prvih šest meseci sprovođenja projekta.

Staklo je inače četvrti najčešće otpadni materijal u Srbiji, posle papira, kartona i plastike. Na našem tržištu se godišnje plasira 87.000 tona stakla, od čega na reciklaži završi nepunih 50 odsto.

Izvor: Sekopak

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar