Home VestiEkonomija Cilj izmena zakona o privrednim društvima da se otkloni postojanje „fantomskih firmi“

Cilj izmena zakona o privrednim društvima da se otkloni postojanje „fantomskih firmi“

by bifadmin

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu na kojoj razmatraju izmene i dopune Zakona o privrednim društvima. Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da je jedan od ciljeva izmena zakona da se otklone problemi u praksi zbog lažnih adresa sedišta privrednih društava, odnosno postojanje „fantomskih firmi“.

„U analizi primene zakona smo nepobitno utvrdili da u zakonu postoji prostor za neprimenjivanje zakona koji omogućava postojanje fantomskih firmi i ove izmene pokušavaju da to uklone. Takodje, uvodi se obaveza da se privredna društva registruju kao korisnici usluga elektronske uprave“, rekla je Čomić obrazlažući zakonske izmene i dopune poslanicima.

Ona je dodala da Srbija u oblasti digitalnog poslovanja godinama kasni za svetom jer, kako je rekla, „ljudi nisu skloni promenama pa i kad se nešto menja na bolje često se misli da ne valja“.

Istakla je da je prvim ovakvim zakonom ukinut pečat, pa je korišćen još desetak godina, a da se sada stvara mogućnost da u sistemu države bude potrebno sve manje papira.

Izmenama zakona, kako je rekla ministarka, biće definisani novčani ulozi u privredno društvo i precizirani slučajevi kad prestaje delatnost društva po sili zakona, kao što je prestanak dozvole ili licence, ili kad je presudom utvrdjeno da se ne nalazi na registrovanoj adresi, a nije registrovao novu.

Brisanje iz registra biće objavljeno na sajtu APR-a, uz mogućnost da se razlozi brisanja otklone u roku od 90 dana, rekla je Čomić.

Poslanici danas razmatraju i Predlog zakona o potvrdjivanju Izmene Sporazuma o poljoprivrednim proizvodima izmedju Republike Srbije i Kraljevine Norveške, izbor dva člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i izbor predsednika i članova Komisije za hartije od vrednosti.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar