Home VestiEkonomija Severna Makedonija proglasila krizno stanje u snabdevanju strujom

Severna Makedonija proglasila krizno stanje u snabdevanju strujom

by bifadmin

Severna Makedonija nalazi se usred velike energetske krize pošto je najveći domaći prozvođač REK „Bitolj“ zbog defekta isključio i poslednji od tri bloka, piše Beta.

Vlada ove zemlje je 8. novembra proglasila krizno stanje u snabdevanju strujom u trajanju od 30 dana, na osnovu procene da postoji rizik od nestašice električne energije, zbog ograničenih kapaciteta makedonske proizvodnje i povećanih cena struje na stranim tržištima.

„Jedina mera koja proizlazi iz odluke o proglašenju energetske krize jeste ubrizgavanje novca u državne energetske kompanije radi stabilizacije situacije na tržištu struje i obezbeđenja stabilnog snabdevanja“, rekao je makedonski ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

Naveo je da će država intervenisati budžetskim sredstvima radi povećanja likvidnosti Elektrana Severne Makedonije (ESM) i Makedonskog elektro prenosnog sistema operator (MEPSO) i zbog uvoza struje u slučaju eventualnih havarija u elektranama.

Uvoz struje

Inače, u poslednjih 15 godina u Severnoj Makedoniji se oko 70 odsto struje obezbeđuje iz domaćih elektrana, pre svega iz ESM, a oko 30 odsto potreba obezbeđuje se iz uvoza.

Sada, posle isključenja termoelektrane u Bitolju, situacija je još gora pa moraju da uvoze struju. U kompaniji ESM rekli su da se potrebe trenutno „zadovoljavaju iz ostalih kapaciteta i nabavljenom električnom energijom, kao i iz rezervi za ove kratke ispade“.

Ta kompanija je zbog znatno smanjene proizvodnje električne energije kupila struju za 5,5 miliona evra, započevši uvoz koji bi trebalo da traje do 20. novembra, dok je MEPSO posle havarije REK „Bitolj“ ponovo počela da vuče struju iz evropske energetske mreže.

Zbog povlačenja struje iz evropske mreže u prethodne dve sedmice MEPSO je već dobila pet opomena i moraće da je plati 15 miliona evra, kao i penale, jer je struju vukla i kada u makedonskom energetskom sistemu nije bilo havarija.

Prema rečima Bektešija energetska kriza se u najvećem delu prelila sa svetskih tržišta na Severnu Makedoniju, koja uvozi veliki deo električne energije.

Skok cena protresao makedonsku energetiku

U Vladi Severne Makedonije agenciji Beta je rečeno da je novim zakonom u potpunosti implementiran treći paket EU direktiva koji se odnosi na unutrašnje tržište energije i u potpunosti liberalizuje tržište.

To znači da veliki potrošači sami nabavljaju struju na tržištu dok država za domaćinstva i male potrošače, preko univerzalnog snadbevača, obezbeđuje jeftiniju struju iz makedonske proizvodnje.

„Cena za ovu godinu je 36 evra za megavat-čas (MWh) i trenutno je pet do šest puta niža nego na berzama u regionu i u Evropi“, rekli su u Vladi.

Istakli su da su se zbog skoka cene na berzama, pre svega na HUPX u Mađarskoj, koja je na neki način referentna berza za Severnu Makedoniju, pojavili ozbiljniji problemi u snabdevanju institucija i državnih i privatnih kompanija, koje električnu energiju nabavljaju na slobodnom tržištu.

„Određeni snabdevači počeli da otkazuju postojeće dogovore sa potrošačima ili da im nude znatno više cene za električnu energiju, koju treba da im isporuče. Regulatorna komisija za energetiku odmah je reagovala i pokrenula postupke za oduzimanje licenci tim snabdevačima, kako bi sprečila ozbiljne poremećaje na tržištu struje“, rečeno je u Vladi.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar