Home VestiPolitika i društvo EU razmatra ograničavanje važenja zelenog sertifikata

EU razmatra ograničavanje važenja zelenog sertifikata

by bifadmin

Evropska unija razmatra ograničavanje važenja zelenih sertifikata na devet meseci, zato što imunitet stečen vakcinom ili preležanom bolešću ne traje dugo.

Naime, Evropska komisija je juče predložila izmenu roka trajanja zelenog sertifikata, koji inače omogućava slobodno kretanje kroz EU tokom trajanja pandemije.

Da podsetimo, sertifikat važi za one koji su primili dve doze vakcine ili preležali korona virus ili imaju negativan PCR test. Komisija nije razmatrala kako bi se on odnosio na ljude koji su primili treću dozu, jer u Uniji još uvek većina stanovništva nije “busterovana”. Međutim, kako kažu, pretpostavlja se da je imunitet onih koji su primili treću dozu nešto trajniji.

Na konačnu odluku o ograničavanju važenja zelenog sertifikata moraćemo da pričekamo još nekoliko nedelja, pošto bi o ovom pitanju trebalo da se izjasne i medicinski stručnjaci ali i oni koji se bave regulativom. Ali, ona će svakako imati veliki uticaj na one koji su planirali da zimski odmor provedu u poznatim evropskim skijalištima kao i na one koji planiraju letnji odmor na grčkim, španskim ili hrvatskim obalama.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar