Home VestiEkonomija Ministar finansija najavio povećanje plata i penzija u narednoj godini

Ministar finansija najavio povećanje plata i penzija u narednoj godini

by bifadmin

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je u budžetu za 2022. ostavljen prostor za povećanje zarada zaposlenih u javnom sektoru i za povećanje penzija.

Prema njegovim rečima, zaposlenima u javnom sektoru plate bi trebalo da porastu za sedam odsto a onima koji rade u vojsci, zdravstvu i socijalnim službama za osam odsto. Penzije će, po primenjenoj švajcarskoj formuli, biti povećane za 5,5 procenata.

Ministar je naveo da kada se na ovo povećanje doda i 20.000 dinara novčane podrške najstarijima u februaru sledeće godine, dolazi se do 11,2 odsto povećanja penzija u 2022. godini u odnosu na ovu godinu. Međutim, tako se ne računa rast penzija, jer je u pitanju jednokratna pomoć. Dakle, penzije će porasti za 5,5 odsto.

Mali je, gostujući na RTS-u, naglasio da će se povećanje plata i penzija finansirati iz realnih izvora, i da Vlada za narednu godinu prognozira privredni rast od 4,5 procenata. On očekuje da će se taj rast privrede reflektovati i na rast zarada u privrednom sektoru. Ministar je najavio i da će ova Vlada raditi na postepenom poreskom rasterećenju zarada, kako bi podstakla rast ekonomije.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar