Home TekstoviB&F Plus Proizvodnja i trgovina hranom za kućne ljubimce: Nekom zarada, nekom bankrot

Proizvodnja i trgovina hranom za kućne ljubimce: Nekom zarada, nekom bankrot

by bifadmin

Domaći proizvođači hrane za pse i mačke kažu da je njihova delatnost jako zahtevna, pa iako je primetno da ovo tržište raste u Srbiji, nisu svi uspešni niti zaštićeni od bankrota. Zbog poremećaja koje je izazvala aktuelna pandemija, proizvođači se sada suočavaju sa nestašicom i visokim cenama sirovina i ambalaža. Trgovci takođe ističu da na ovom tržištu nema pravila. Iako se čini da prodavnice hrane za kućne ljubimce niču na sve strane, situacija se godinama bitnije ne menja, jer dok jedni otvaraju, drugi zatvaraju.

Vlasnici kućnih ljubimaca za svoje pse i mačke uglavnom biraju hranu koja u sebi sadrži proverene i kvalitetne sirovine, ali im je podjednako važno da proizvodi budu cenovno pristupačni. Na žalost, aktuelna kriza je dovela do toga da u ukupnoj prodaji ovakve vrste hrane trenutno većinu čine najjeftiniji proizvodi, kaže za „Biznis i finansije“ Predrag Gvozdenović, koji je pre 26 godina osnovao preduzeće za proizvodnju hrane za pse i mačke „Premil“ iz Kovina.

Prema njegovim rečima, ova kompanija se izdvaja u odnosu na konkurenciju po jedinstvenom programu, a svaki proizvod se dugo ispituje i proverava na više načina pre nego što bude pušten u prodaju.

„Upotrebljavamo samo sirovine vrhunskog kvaliteta, a hrana koju proizvodimo u našoj fabrici potpuno je prirodna. Sve više koristimo biljke koje pomažu u rešavanju problema sa alergijama i organima za varenje kod pasa, poboljšavaju laktaciju kod ženki i omogućavaju ulazak u estrus ukoliko je neredovan ili ga uopšte nema. Neki proizvodi povoljno utiču na plodnost kod mužjaka i ženki, a priroda je najbolji osnov i za adekvatan razvoj pasa od najranijeg uzrasta. U proizvodnji hrane za pse i mačke meso je primarna sirovina, jer je po našem mišljenju, veoma važno za njihov pravilan razvoj. Pored mesa, tu su razne žitarice, masti, biljna ulja, kao i mešavina određenih specijalnih biljaka. Većinu sirovina uvozimo, dok žitarice i biljne proizvode nabavljamo ovde“, objašnjava Gvozdenović.

„Premil“ hranu za pse i mačke distribuiraju specijalizovane prodavnice za kućne ljubimce, poljoprivredne apoteke, mega marketi, veterinarske apoteke i samostalne trgovinske radnje širom naše zemlje, a dospela je i na teritoriju CEFTA regiona, EU i Carinske unije. Posao dobro napreduje i u toku je izgradnja nove fabrike većeg kapaciteta ali i proizvodnog pogona u kome će se proizvoditi i vlažna hrana za pse i mačke.

Haos na tržištu zbog sirovina

Proizvodnja hrane za kućne ljubimce izuzetno je zahtevna. Ni najbolja oprema, ni vrhunske recepture ili sirovine nisu same po sebi garancija visokog kvaliteta proizvoda, već je najvažnije znanje kako sve to uklopiti na odgovarajući način.

„U fabrici imamo skoro 200 motora koji pokreću mnogobrojne mašine, a nova fabrika koja je u procesu instalacije opreme imaće ih i više. Oprema je veoma skupa a za najbitnije mašine i njihove rezervne delove ne postoji proizvođač ni u Srbiji, ni u okolnim državama. Sam proces je veoma kompleksan i svaka šarža je priča za sebe. Posle više od četvrt veka rada i, da budem iskren, grešaka na kojima smo učili, mogu slobodno da kažem da imamo veliko iskustvo i znanje o tome šta je potrebno ljubimcima u svakodnevnoj ishrani”, tvrdi Gvozdenović.

Proces proizvodnje zahteva niz različitih zanimanja, od veterinara, tehnologa, stručnjaka za spoljnu trgovinu, administrativnih radnika i komercijalista do pakera, vozača, magacionera, majstora, građevinskih radnika… U firmi je trenutno zaposleno više od 120 ljudi, a početna zarada je uglavnom usklađena sa ostalima u državi. Plata zavisi i od stručne spreme zaposlenog, ali i svaki trud je dodatno vrednovan, tako da najposvećeniji mogu da računaju na veću platu i dobre uslove za rad, ističe direktor „Premila“.

Dodaje da preduzetnici u ovoj delatnosti nisu uvek uspešni i dešava se da neko bankrotira, ali je više onih koji dugo posluju i pristojno zarađuju. Zbog pandemije korone, u humanoj industriji nije bilo potrošnje što je uzrokovalo i poremećaje u dobavljačkom lancu sirovina za proizvodnju hrane za ljubimce.
„Proizvođači se suočavaju sa nestašicom i visokim cenama sirovina i ambalaže. Doslovno je nastao haos na tržištu, gde se proizvođači otimaju za sirovine. Kultura držanja kućnih ljubimaca je na višem nivou u odnosu na prethodne godine, pretpostavka je da će tržište nastaviti da raste, ali da će i ubuduće biti problema sa kvalitetnim sirovinama“, predviđa Gvozdenović.

Bolje kvalitetna hrana, nego svaki čas kod veterinara

Firma „New instinct“ iz Beograda već deset godina je za domaće tržište generalni uvoznik i distributer francuskog brenda „Nutrivet“ i prodaje ga širom Srbije. Mirjana Tončić, vlasnica i direktorka ovog preduzeća opredelila se za taj brend upravo zbog sastojaka koji hranu čine kvalitetnom.

„Kvalitet proizvoda ne možemo odrediti ni po pakovanju, ni po ceni. Ako želimo da hrana za ljubimce bude kvalitetna, bitno je da se proizvodi savremenom tehnologijom i na niskim temperaturama, jer se na visokim temperaturama uništavaju nutritivni sastojci. Važno je i da ne sadrži sastojke iz Kine, da u sebi nema konzervans etoksikvin (E – 324), jer može biti veoma štetan za kućne ljubimce. Francuska veoma brine o ishrani ljudi i životinja, ima stroge propise i hrana koju uvozimo ne sadrži veštačke boje i konzervanse, kao ni genetski modifikovane sastojke“, objašnjava Tončić.

Pošto granule moraju da budu konzervisane, u te svrhe „Nutrivet“ koristi tokoferol, odnosno vitamin E i surutku. „Hrana koju uvozimo je zdrava, vrhunskog kvaliteta, od mesa piletine, jagnjetine, deset vrsta okeanskih riba, ćuretine, lososa. Neke vrste hrane sadrže u sebi samo meso, neke imaju i malo pirinča, a dodate su alge, lososovo ulje i biljka Juka Šidigera (Yucca Shidigera), koja je dobra u prevenciji raznih bolesti i reguliše prirodan miris maca i kuca“, naglašava Tončić, koja je ujedno i kinolog i uzgajivač pasa.

Firma dobro posluje uprkos tome što je proizvod skuplji i što je, prema njenim rečima, u našoj zemlji teško raditi uvoz bilo kakve hrane. Pošto Srbija nije članica EU, potrebno je da uz hranu bude izdat iz zemlje iz koje se izvozi sertifikat sa detaljnom veterinarskom analizom neposredno pre transporta, a analize i provere se vrše ponovo, kada granule pređu našu granicu. Roba se mora uglavom platiti unapred, za hranu nema carina ako je poreklom iz Evropske Unije, ali se plaća PDV 20 odsto odmah prilikom uvoznog carinjenja.

„New instinct“ obezbeđuje dostavu vreća hrane za kućne ljubimce kupcima kojima proizvod nije dostupan u nekoj radnji u njihovom mestu, kaže Tončić i dodaje: „Imamo tri linije proizvoda. Oni nisu jeftini, ali vreća u kojoj preovlađuje meso ni ne može biti jeftina. Mnogi kupci smatraju da je skuplja i kvalitetnija hrana ipak manji izdatak, jer omogućava da životinje duže žive, zdravije su, manje obolevaju i samim tim se manje troši za odlaske veterinaru“.

Mada prodavnice za kućne ljubimce niču na sve strane, ona smatra da se situacija godinama bitnije ne menja, jer dok jedni otvaraju, drugi zatvaraju.

„Neki baš uspešno posluju, neki nemaju posla kao ranije i smanjuju porudžbine, a ima i onih koji su dugo poslovali, ali su prinuđeni da zatvore prodavnice. Nema pravila. Loše je za posao da prodavnicu otvore oni koji nemaju bar neko predznanje o kućnim ljubimcima i ako prodavac ili vlasnik nemaju želju da nešto o tome nauče. Situacija na tržištu biće ista ili još gora sigurno još neko vreme jer je kriza svuda u svetu, ali ipak se nadam da ćemo u bliskoj budućnosti uspeti da se izborimo sa trenutnim nedaćama“, optimistična je Mirjana Tončić.

Nataša Šutuljić

Biznis & finansije 190, oktobar 2021.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar