Home VestiEkonomija Novi soj korona virusa uzdrmao berze i tržište kripto-valuta

Novi soj korona virusa uzdrmao berze i tržište kripto-valuta

by bifadmin

Ukoliko je trenutna situacija najava i početka većih restrikicja nesumnjivo će doći do većeg pada akcija, kaže sagovornik Telegraf Biznisa

Širenje novog soja korona virusa uzdrmalo je i berze i tržište kripto-valuta. Na evropskom tržištu kapitala pale su akcije kompanija koje se su nadale ponovnom oporavku.

Pre svega, reč je o turoperaterima, i avio-kompanijama. Širenje virusa navelo je investitore da se oslobađaju rizične imovine u korist sigurnih utočišta kao što su državne obveznice, jen i dolar.

Kompanije koje su imale koristi od ovogodišnjeg ekonomskog ponovnog otvaranja, uključujući AMC Entertainment, United Airlines i Carnival Corp, bile su danas pogođene strahovima zbog nove i verovatno otporne na vakcinu varijante koronavirusa.

Evropski indeks 600 pao je 3,1 odsto u ranim trgovanjima. Londonski indeks FTSE 100 pao je za 3,2 odsto. Kao znak trzavica na tržištu, akcije matične kompanije Britiš ervejza pale su za oko 16 procenata u Londonu, pri čemu je proizvođač mlaznih motora Rolls-Rojsk pao 12 procenata, a naftna kompanija BP za 6 procenata.

Naučnici su saopštili da novi soj virusa, koji je otkriven u Južnoj Africi, Bocvani i Hong Kongu, predstavlja neobičnu kombinaciju mutacije, koja je može da ga učini opornim na imuni odgovor organizma ili prenosivijim i zaraznijim od Delte.
– Njegovo širenje, posebno na druge zemlje, moglo bi dodatno da smanji apetit investitora na kripto tržištima. Oporavak bitkoina će verovatno biti ograničen i tržište bi trebalo da se pripremi za dalje gubitke – kaže Juja Hasegava sa Bitbank berze u Tokiju.

Manje kriptovalute, koje imaju tendenciju da se kreću u tandemu sa bitkoinom, takođe su pale. Eter, drugi najveći token po tržišnoj kapitalizaciji, stropoštao se za čak 11,6 odsto na najniži nedeljni nivo.

Kupiti ili prodati?

Kako se uvek u sličnoj situaciji postavlja pitanje šta da rade oni koji posmatraju tržište i da li treba kupovati ili prodavati akcije u ovom trenutku, proveravali smo šta je najbolja opcija.

Nenad Gujaničić, glavni broker društva Momentum sekjuritis, za Telegraf Biznis kaže da jedan od faktora pada berzi jeste nova varijanta virusa za koju još nije poznato da li će biti residentan na vakcinu, ali to nije jedini razlog zašto su berze pale.
– Druga rezultanta je to što su generalno tržišta na visokom nivou i lakše im je da padnu. Ključno pitanje i ta berzanska floskula da li kupiti akcije kad svi prodaju i obrnuto, sada ima smisla. Međutim, ne sme da se prihvati bukvalno – objašnjava naš sagovornik.

Kako nam kaže Gujaničić, ukoliko je trenutna situacija najava i početka većih restrikicja nesumnjivo će doći do većeg pada akcija.

Strah od novog soja virusa pokosio i cene nafte

I cene nafte su pale danas za više od 5 odsto na dvomesečni minimum. One su potonule zajedno sa globalnim tržištima akcija zbog nervoze da bi novi soj virusa mogao da uspori ekonomski rast i potražnju za gorivom. Britanija i druge evropske države su ograničile putovanja iz zemalja na jugu Afrike, gde je nova mutacija kovida otkrivena.

Severnomorska nafta Brent je pala za 4,28 dolara ili 5,2 posto, na 77,94 dolara za barel na trgovanju u 13:29 časova po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters. Američka WTI nafta je pojeftinila za 4,31 dolar ili za 5,5 odsto, na 74,08 dolara po barelu, posle praznovajna Dana zahvalnosti u četvrtak u Sjedinjenim Državama.

Oba tipa nafte su na putu da petu uzastopnu nedelju završe s gubitkom.

Izvor: Telegraf Biznis

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar