Home VestiZabava U Srbiji se proizvodi najbolje crno pivo na svetu

U Srbiji se proizvodi najbolje crno pivo na svetu

by bifadmin

Na najvećem takmičenju World Beer Awards u Londonu, u konkurenciji više od 3000 piva iz 52 zemlje, beogradska kraft pivara Salto je sa Salto Stout pivom osvojila nagradu za najbolje pivo u ukupnom plasmanu cele kategorije crnih piva, dok je istoimeno pivo na prvom mestu i u kategoriji crnih piva sa dodatkom ovsenih pahuljica.

Goran Milošević, direktor kraft pivare Salto, rekao je tim povodom da mu je velika čast što je u tako jakoj konkurenciji naše crno pivo proglašeno najboljim. Podseća se da u vreme kada su oni počinjali biznis, 2015. godine, “gotovo je bilo nemoguća misija pronaći drugačija, zanimljivija piva koja nisu klasični, industrijski lager”. Sada međutim i na našem tržištu imamo veoma bogatu ponudu kvalitetnih domaćih zanatskih piva. Među njima je i pomenuto, najbolje crno pivo na svetu.

“Nije lako napraviti ukus koji je drugačiji, bez dodatnih aroma i začina, da samo pivo nema puno alkohola, a opet da ima punoću i da bude zanimljivo. Drago nam je što sa novim ukusima pravimo male promene u dosadašnjem načinu razmišljanja o pivu i kojima otvaramo novu epohu beskonačnog istaživanja u pivskim ukusima”, kaže Milošević.

Na najprestižnijem takmičenju na svetu bilo je više od 200 sudija koji su degustirali na testu na kojem nisu znali koje pivo piju, već su samo imali uzorke piva koji su bili označeni brojevima, davali su ocene i po završetku je tek mogao da se vidi ukupan broj bodova koje neki proizvod ostvari i na taj način se i rangirao. Time je uspeh beogradske kraft pivare još značajniji. Salto Stout pivo lansirano je u februaru ove godine, dok je razvijanje recepta trajalo oko dve godine.

“Nije jednostavno osmisliti novi ukus piva, to je proces koji zahteva određeno vreme i u kojem prototip prolazi kroz nekoliko faza do one finalne, kad smo sigurni da smo proizveli ono što nam je bila početna vizija. Veliki izazov bio je da osim četiri osnovna sastojka koji se nalaze u pivu, naš novi ukus ne sadrži dodatke poput vanile, čokolade, kokosa. Utisci koje smo dobijali u različitim fazama pronalaženja najboljeg ukusa, bili su potvrda da smo pronašli proizvod koji se izdvaja od drugih”, potvrđuje Goran Milošević.

Izvor: Sve o novcu

Foto: Salto

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar