Home VestiIT i nauka Da li je novi soj korona virusa opasniji po decu?

Da li je novi soj korona virusa opasniji po decu?

by bifadmin

Pre nekoliko dana mediji su pisali da se u Južnoj Africi beleži veliki rast broja hospitalizovane dece, što bi moglo sugerisati da je omikron ozbiljniji po najmlađu populaciju nego prethodni sojevi korona virusa.

Međutim, sada stižu nešto drugačije vesti – istina je da je porastao broj hospitalizovane dece ali ona su sva sa blažim simptomima. Veći broj dece na kliničkom lečenju nego u prošlim talasima zaraze je, kažu stručnjaci, najverovatnije posledica i većeg broja zaraženih i činjenice da je deo odraslih vakcinisan pa bolje podnosi bolest.

Pojedini lekari čak tvrde da, otkad je u ovoj zemlji utvrđeno prisustvo omikrona, zdravstveni radnici iz predostrožnosti primaju decu u bolnicu kako bi detaljnije nadzirali tok bolesti.

Međutim, kako tvrde južnoafričke zdravstvene vlasti, još uvek je nedovoljno podataka o uticaju novog soja korona virusa na bilo koju starosnu populaciju, tako da se ništa ne može tvrditi sa sigurnošću.

Za sada je samo “Južnoafrički savet za medicinska istraživanja” objavio naučni rad o omikronu, zasnovan na ranim opservacijama u “Stiv Biko bolnici” u Pretoriji, koje su trajale dve nedelje. U njemu piše da većina hospitalizovanih pacijenata nije bila zavisna od kiseoničke terapije i da je među njima veliki broj onih koji su primljeni iz drugih medicinskih razloga pa se po testiranju za prijem u bolnicu ispostavilo da su zaraženi. Ovo znači da ti pacijenti uglavnom nisu imali ozbiljne simptome Kovida-19.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar