Home VestiZabava Mokra Gora među svetskim selima sa najvećim turističkm potencijalom

Mokra Gora među svetskim selima sa najvećim turističkm potencijalom

by bifadmin

Svetska turistička organizacija je u konkurenciji od 174 sela izdvojila 44, među kojima i Mokru goru, kao najatraktivnije ruralne turističke destinacije.

Svaka od 75 država koje su učestvovale na ovom konkursu mogla je da nominuje svoja tri sela. Srbija je imala tri kandidata – Mokru Goru, Tršić i Gostilje, koje je takođe visoko ocenjeno na toj listi.

Međutim, u najuži izbor je ušla samo Mokra Gora, koja se našla rame uz razme sa prepoznatljivim švajcarskim, austrijskim i španskim selima.

Iz našeg nadležnog ministarstva kažu da je Mokra Gora zaslužila ovakvo rangiranje jer čuva kulturu i tradiciju svog kraja, a njenom turističkom potencijalu doprinosi i činjenica da ovo selo ima velike smeštajne kapacitete, autentičnu gastronomsku ponudu ali i raznovrsne sadržaje za turiste, kao što je stara pruga uskog koloseka, Šarganska osmica, koja ide 300 metara uzbrdo i formira savršenu osmicu. Osim toga, istočno od Mokre Gore nalazi se selo Kremna, nadaleko poznato po prorocima Milanu Tarabiću (1809-1854) i njegovom rođaku Mitru Tarabiću (1829-1899).

Još jedna njena atrakcija je i etno selo Mećavnik, koje se nalazi na obližnjem brdu, i koje tokom cele godine vrvi od turista.

Izvor: Svetska turistička organizacija

Foto: Bif

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar