Home VestiPolitika i društvo Da li se Zlatar zlatiborizuje?

Da li se Zlatar zlatiborizuje?

by bifadmin

Iako su, računato u kilometrima, Zlatar i Zlatibor relativno blizu jedan drugog, po izgledu su ove dve planine veoma udaljene. Međutim, i to bi se uskoro moglo promeniti.

Zlatar naime sve više podseća na Zlatibor – tamo velikom brzinom raste turistička poseta, a samim tim i broj novih nekretnina, kao i vrednost zemljišta.

Pandemija turizma

Do pre deset godina Zlatar je bio planina na koju se dolazilo isključivo zbog zdravlja, čistog vazduha i šetnje netaknutom prirodom, a jedina dva objekta u kojima je moglo da se odsedne bili su dva poznata hotela. Oko njih bile su desetine hektara zemlje koje vlasnici nisu mogli da prodaju ni za par stotina evra po aru, i mnoštvo napuštenih i zapuštenih kuća koje potencijalni kupci nisu hteli ni da pogledaju.

Prilike na Zlataru danas su potpuno drugačije.

„Zavisno od lokacije i infrastrukture, ar placa u najužoj turističkoj zoni sada košta od pet do 10 hiljada evra, desetostruko je skuplji nego pre deceniju. U ovom delu planine za sada nije prodato samo zemljište nad kojim nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi. U drugoj zoni za ar se traži od dve do tri hiljade evra“, priča za Blic Branko Pucarević, direktor Turističke organizacije „Zlatar“.

Pored „Panorame“, koji je u zakup uzela opština Nova Varoš, na Zlataru sada postoje dva hotela, odmaralište, brojni apartmani. Jesenas je počela izgradnja još jednog manjeg hotela čija vrednost je oko milion evra i koji podiže privrednik iz Nove Varoši.

Razvoju Zlatara, kažu nadležni, osim dobre promocije pomogli su i izgradnja infrastrukture, adrenalin-parka, pešačkih i trim staza, jedinog fudbalskog stadiona u Srbiji na preko 1.000 metara nadmorske visine, postavljanje rasvete, novi vidikovci.

„Zlatar je 2013. imao 400 ležajeva u hotelskom i privatnom smeštaju, a trenuno 2.400, što kategorisanih, što onih koji su u procesu kategorizacije. Prošle godine ostvareno je 100.000 noćenja, a ta brojka 2012. bila 1.500. Vidikovac na Uvcu 2020. bio je, posle Banjske stene na Tari, drugi najposećeniji lokalitet u Srbiji“, priča Pucarević.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar