Home VestiEkonomija Oko 140 milijardi dolara u bitkoinima su izgubili vlasnici koji su zaboravili svoje lozinke

Oko 140 milijardi dolara u bitkoinima su izgubili vlasnici koji su zaboravili svoje lozinke

by bifadmin

Njujork tajms je objavio da je oko 140 milijardi dolara u bitkoinima izgubljeno zbog vlasnika koji su zaboravili svoje lozinke iz ranih dana kriptovalute.

Ili prosto zato što nikada nisu napravili sigurnosnu kopiju svojih novčanika.

Međutim, ono što se dogodilo tim ljudima, najbolje ilustruje slučaj Džejmsa Hauelsa koji ne prestaje da zaokuplja pažnju medija, upravo zbog „rasta“ njegovog gubitka.
Čovek je 2013. bacio stari hard disk računara dok je u proleće čistio svoj dom u Njuportu u Velikoj Britaniji. Sada, više od osam godina od nemilog događaja, još uvek očajnički traži da mu se dopusti pretraga lokalnog odlagališta otpada.

Razlog zbog kog 35-godišnji IT inženjer Džejms Hauels želi da kopa po lokalnom otpadu za smeće je sadržaj diska – novčanik sa 7.500 bitkoina. U trenutku kada je bacio disk, taj iznos bitkoina je vredeo 665 hiljada dolara. Danas bi ga to učinilo milionerom, jer bi ukupno vredeo 357 miliona dolara.

Međutim, 2013, kada smo prvi put pisali o njemu, sadržaj izgubljenog hard diska vredeo je „samo“ 6,5 miliona „zelembaća“.

Ali četiri godine kasnije, ponovo smo ga se setili, jer „njegova muka“ narasla je na čak 85 miliona dolara.

Ipak to nije praktično ništa prema ovome sada, i samo on zna kako mu je.

Pritom Hauels nije jedini vlasnik kriptovaluta koji se suočio s katastrofalnim scenarijem.

Ranije ove godine, Njujork tajms je objavio da je otprilike 140 milijardi dolara u bitkoinima izgubljeno zbog vlasnika koji su zaboravili svoje lozinke iz ranih dana kriptovalute ili zato što nikada nisu napravili sigurnosnu kopiju svojih novčanika.

Izvor: B92.net, Revijahak.hr

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar