Home VestiPolitika i društvo Južnoafrički lekari: Novi soj korona virusa za sada daje blaže simptome

Južnoafrički lekari: Novi soj korona virusa za sada daje blaže simptome

by bifadmin

Pred odlazak na vikend smo saznali zabrinjavajuću vest o novom soju korona virusa koja je uzdrmala berze širom sveta, no danas iz Južne Afrike stiže donekle ohrabrujuća informacija – klinička slika zaraženih za sada je blaža nego kod ostalih sojeva.

Naime, južnoafrički doktori koji su upozorili svet na novi, veoma zarazan soj korone pod imenom Omikron, kažu da njihovi pacijenti zaraženi ovom varijantom imaju uglavnom umerenu kliničku sliku i nije im potrebno bolničko lečenje.

Anđelik Koece, lekarka koja predsedava Južnoafričkom medicinskom asocijacijom, rekla je AFP-u da je u proteklih desetak dana imala oko 30 pacijenata zaraženih ovim sojem virusa, koji su bili bez izraženih simptoma, osim što su osećali umor ili kašljali. Samo nekolicina njih je imala visoku temperaturu. Većina njih je, tvrdi Koece, mlađa od 40 godina, a otprilike polovina je vakcinisana.

Ovo doduše nisu zvanični podaci već samo iskustva jedne doktorke. I ona sama napominje da to ne znači da će svi koji se zaraze Omikronom imati blagu kliničku sliku, ali da za sada, na uzorku sačinjenom od mlađih piacijenata, tako izgleda. To opet znači da će se virus, koji je ionako zarazniji od prethodnih varijanti, lakše širiti jer će ljudi koji nemaju simptome nastaviti da žive normalno i da se kreću.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar