Home VestiEkonomija Povećanje plata i penzija poješće inflacija

Povećanje plata i penzija poješće inflacija

by bifadmin

Zaposleni koji primaju plate iz budžeta se neće previše usrećiti naredne godine, ocenjuje se u analizi budžeta Srbije za 2022. objavljenoj u najnovijem štampanom izdanju Nove ekonomije.

Naime, prema novom državnom proračunu zaposleni u zdravstvu, odbrani, socijalnoj zaštiti i zatvorskim ustanovama će dobiti povećanje od osam odsto, dok će svi ostali dobiti sedam odsto. Penzije će se povećati za 5,5 odsto.

Ako znamo da je inflacija samo u oktobru ove godine bila 0,9, a da je u prethodnih 12 meseci iznosila 6,6 odsto, jasno je da će realne plate budžetskih korisnika ostati u najboljem slučaju na istom, dok će penzioneri imati pad realnih primanja.

Inflacija će se tek osetiti sledeće godine, s obzirom na to da će od Nove godine gas poskupeti bar dvostruko, kao i struja za privredu (jedino su cene naftnih derivata trenutno na realnom nivou).

Sve to će se preneti vrlo brzo na cene robe široke potrošnje. Najviše će poskupeti prehrambeni artikli. Za prolećnu setvu su neophodna azotna đubriva, koja su trenutno tri puta skuplja nego ovog proleća.

Cena žitarica će se preliti i na cene stočne hrane, pa će uslediti i poskupljenja mesa i mlečnih prerađevina. Ukratko, tek sledi poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Uz ovakvo „povećanje“ primanja, svi čije plate zavise od budžeta, imaće pad standarda sledeće godine.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar