Home VestiIT i nauka Danskim nebom će do 2030. leteti samo avioni koji ne zagađuju

Danskim nebom će do 2030. leteti samo avioni koji ne zagađuju

by bifadmin

Danska premijerka je najavila da će se do 2030. godine svi domaći letovi u toj zemlji obavljati bez upotrebe fosilnih goriva, mada i dalje nije jasno da li je to zaista ostvarivo.

I sama premijerka Mete Frederiksen priznala je da još ne postoje dovoljno efikasna rešenja za realizaciju ovako ambicioznog cilja ali je dodala da će se Danska svim silama truditi da u narednih osam godina smanji proizvodnju ugljen-dioksida za 70 odsto u odnosu na nivoe iz devedesetih godina prošlog veka.

Prema njenim rečima, danski naučnici i kompanije ubrzano rade na razvoju “zelenih rešenja” za sve vidove transporta, pa i vazdušni.

Jedno od takvih rešenja mogao bi biti pogon na vodonik, koji sve veći broj stručnjaka smatra gorivom budućnosti. Evropski proizvođač aviona Erbas već uveliko radi na razvoju letelica na vodonik, što bi mogao biti jedan od načina da Danska zaista izbaci iz svog vazdušnog saobraćaja avione koji koriste fosilna goriva. Međutim, još uvek se ne zna da li će ti avioni biti u komercijalnoj upotrebi do 2030. godine. Nagađa se da bi mogli biti spremni za tržište do 2035.

No, Skandinavce to izgleda neće omesti u naporima da letenje učine zelenijim. Naime, i Švedska je najavila da će izbaciti iz upotrebe avione na fosilni pogon do 2030. kada se radi o domaćim letovima, a do 2045. i one koji saobraćaju izvan njenih granica.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar