Home VestiEkonomija Hladi se kineska investitorska groznica u Africi

Hladi se kineska investitorska groznica u Africi

by bifadmin

Kina je donela odluku da saseče svoja ulaganja u Africi i potpuno promeni strategiju u kreditiranju afričkih država. Zvanični Peking procenjuje da zbog sve veće političke nestabilnosti na kontinentu, uključujući i države koje su do nedavno bile kineski „miljenici“, raste i rizik da se već uveliko nagomilani dugovi nikada ne vrate.

Posle mnogo godina „vrućeg“ angažovanja kineskih investitora u Africi, čini se da se međusobna saradnja hladi. Najočigledniji pokazatelj je nedavna odluka Kine da smanji ulaganja na afričkom kontinentu sa 60 na 40 milijardi dolara.

Posledice korona krize su podstakle rast političke nestabilnosti širom Afrike, uključujući i državne udare, što zajedno sa finansijskim obavezama koje afričke države imaju prema Kini i zapadnim zemljama u velikoj meri povećava rizik za strane investitore.

„Situacija u Africi dovela je Kinu u poziciju u kojoj mora da bude razborita i pragmatična. Kineska država preduzima ozbiljne korake kako bi minimizirala rizike daljih finansijskih angažmana u Africi”, kaže Filip Muema, partner u savetodavnoj kompaniji Andersen Global.

Miljenici pali u nemilost

Razlozi za novo razmišljanje Pekinga su očigledni, dodaje Muema. „Neki od bivših miljenika Kine kada je reč o finansijskoj podršci, poput Etiopije i Zambije, odražavaju novu stvarnost na kontinentu. Etiopija, koja je od 2000. do 2019. pozajmila 13,7 milijardi dolara od Kine, propada zbog unutrašnjih i spoljnih sukoba. Zambija, koja duguje Kini 6,6 milijardi dolara, još nije platila svoje dugove“, ističe Muema.

Krediti koji su odobravani u direktnim međudržavnim aranžmanima pogoršali su probleme vezane za nagomilavanje dugova i uvećali korupciju među viskom zvaničnicima u Africi. Pored toga, Kina se suočila sa mnoštvom optužbi da je svojim modelom „krediti u zamenu za resurse“ praktično porobila afrički kontinent.

Manjak od bar 100 milijardi dolara

Zato zvanični Peking namerava da umesto dosadašnjih međudržavnih aranžmana, planiranih 40 milijardi dolara novih investicija upotrebi za kreditne linije afričkim finansijskim institucijama i za podršku trgovini.
Smanjenje kineskih investicija u Africi će imati razoran uticaj po ceo kontinent, smatra Muema, jer je oko 65 odsto dosadašnjih kredita koje je odobravala Kina bilo namenjeno za razvoj infrastrukture.

Već sada se procenjuje da će „suša“ u kineskim ulaganjima prouzrokovati najmanje 100 milijardi dolara manjka za planirane infrastrukturne projekte na afričkom kontinentu, ali će biti pogođeni i poljoprivreda, zdravstvo i inicijative vezane za smanjenje posledica klimatskih promena.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar