Home VestiEkonomija Državna sekretarka: Unutrašnja kontrola EPS-a optužila radnike da bi zaštitila rukovodstvo

Državna sekretarka: Unutrašnja kontrola EPS-a optužila radnike da bi zaštitila rukovodstvo

by bifadmin

„Istragu o tome šta se dešavalo u „Elektroprivredi Srbije“ utvrdiće nadležni organi, a ne unutrašnja kontrola EPS-a, koja je optužila zaposlene kako bi se rukovodstvo aboliralo“, rekla je Jovanka Atanacković, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona je, gostujući na Televiziji Insajder, rekla da odgovornost nije na rudarima, već na rukovodstvu EPS-a i da nema sabotaže, već nerada, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Nisu radnici krivi, nisu rudari krivi, oni su spasli sistem, rudari su vadili blato tokom noći 12. decembra. Unutrašnja kontrola je organ EPS-a. Ne mogu da ulazim u to šta su oni našli na terenu, ali ako već postoji takav organ unutar EPS-a, onda je trebalo da radi cele godine, da već u aprilu dođe do saznanja i kaže da kopovi nisu bili spremni, onda je trebalo da bude na licu mesta kada je blato ubacivano u blokove. Ne znam šta je unutrašnja kontrola EPS-a, ali znam šta je policija, znam šta je BIA i šta je tužilaštvo – to su organi koji treba da utvrde šta se dešavalo. Ono što je poznato jeste da je postojao nerad, ako je to sabotaža – onda prihvatamo“, rekla je ona.

Ministarstvo već postavljalo pitanja o radu EPS-a

Ona je izrazila uverenje da će nadležni organi proveriti krivične prijave koje je podnelo Ministarstvo i podsetila da su podnete krivične prijave protiv Milorada Grčića, Dušana Bajatovića i Stevana Dukića.

Kako je rekla, drugu krivičnu prijavu protiv Grčića Ministarstvo je podnelo zbog saznanja do kojih je došlo posle niza događaja od 12. decembra, koji su, kako kaže, doveli do kolapsa u elektroenergetskom sistemu.

„Ministarstvo je uradilo svoj deo posla, Ministarstvo niti imenuje, niti smenjuje direktore, to radi Vlada. Mi smo ukazivali na probleme, to je naš posao. Ministarstvo je postavljalo proteklih godinu dana pitanja i to je naš posao i naše pravo, a menadžment nema pravo da ne odgovori, da ne dolazi na sastanke i da govori neistine”, navela je državna sekretarka.

Ona smatra da su nedostatak investicija i višegodišnje neodgovorno rukovođenje glavni uzroci problema.

Izvor: Politika, Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar