Home VestiEkonomija „Fenomen jednoroga“ manifestovao se u rekordnom talasu IPO aktivnosti

„Fenomen jednoroga“ manifestovao se u rekordnom talasu IPO aktivnosti

by bifadmin

„Fenomen jednoroga“ koji je eksplodirao protekle decenije manifestovao se u rekordnom talasu IPO aktivnosti, inicijalne javne ponude na berzi, piše analitičar kompanije Pitchbook, Kameron Stanfil. Taj trend prikupljanja milijardi na berzi, prema njegovom mišljenju, neće stati ni tokom 2022, a prenosi Forbes.

Rekordnih 2.388 firmi prikupilo je 453 milijarde dolara kroz IPO (inicijalne javne ponude) tokom 2021. godine što je najveći iznos ikada prikupljen kroz IPO, podaci su konsultantske kompanije Ernst & Young-u. U SAD je obim prikupljenog kapitala takođe oborio rekorde, sa skoro 1.100 kompanija koje su izašle na berzu i prikupile blizu 260 milijardi dolara.

Berza kriptovaluta Coinbase, onlajn brokerska kuća Robinhood i Teslini rival Rivian bili su među kompanijama koje su očarale investitore i podstakle rekordni talas inicijalnih javnih ponuda i direktnih listanja.

Gigant privatnog kapitala TPG, kurirska služba za dostavu hrane Instacart i Reddit su među kompanijama koje se pripremaju za IPO u 2022. TPG je u decembru procenjen na 109 milijardi dolara, Instacart 39 milijardi dolara, a Reddit na deset milijardi dolara.

Kao potencijalne kompanije koje bi se mogle pojaviti na berzi su i digitalna banka iz San Franciska Chime čija se vrednost procenjuje na 25 milijardi dolara, a osnovana je u septembru. Kompanija Discord, osnovana takođe u septembru, procenjena je na 15 milijardi dolara. U grupi onih koji bi novac mogli da prikupljaju putem IPO je i Impossible, kompanija za vegansku ishranu, čija je vrednost procenjena na četiri milijarde dolara.

Tu je Trampova kompanija – Trump Media o kojoj smo već pisali, koja bi takođe, prema pisanju Forbsa, mogla da izađe na berzu.

Trampov novi biznis

Pomenuti analitičar Stanfil očekuje da bi broj poslova mogao dostići novi maksimum 2022. godine, ali nije toliko siguran u to da li će i prikupljen iznos biti veći od prošlogodišnjeg. „To je teže predvideti“, objašnjava on, navodeći da postoji neizvesnost zbog mogućnosti sklapanja „megaposlova“ kao što su to učinili Coinbase i platforma za igre Roblox.

Ako konačno izađe u javnost, platni gigant Stripe – najvredniji startap u SAD, vredan skoro 100 milijardi dolara osnovan u aprilu prošle godine– mogao bi da pomogne da se napravi novi IPO rekord.

I dok se širom sveta trči jedna neverovatne berzanska trka, u Srbiji „mrtvo more“. U Srbiji se prvi IPO, posle 75 godina, desio 2018. godine kada je kompanija Fintel energija iz Beograda ponudila svoje akcije.

Foto: Pixabay.com

Izvor: Sveonocu

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar