Home VestiPolitika i društvo Dajmler najavio električni automobil “od prirodnih materijala” koji prelazi 1.000 km bez punjenja

Dajmler najavio električni automobil “od prirodnih materijala” koji prelazi 1.000 km bez punjenja

by bifadmin

Nemački proizvođač automobila Dajmler, kod nas poznat kao Merdeces-Benz, objavio je da radi na modelu električnog vozila koje će moći da pređe čak 1.000 kilometara sa jednim punjenjem.

Radi se o modelu Vision EQXX koji na krovu ima solarne ćelije pomoću kojih se stvara dodatna energija pored one koja se dobija na stanici za punjenje. Nemački autogigant kao još jednu prednost ovog automobila ističe to što je “kreiran od bio materijala”. To znači da njegova kožna sedišta zapravo nisu kožna već su napravljena od podzemnih delova pečurki, odnosno materijala zvanog micelijum. Takođe njegovi podovi su rađeni od delova bambusa, dobar deo enterijera je izgrađen od kaktusa isl. Kako se navodi, Dajmler se potrudio da za ovaj auto veliki broj delova dobije iz obnovljivih izvora i iz prirode.

Međutim, većina ljudi, i ovde i u svetu, kada kupuje auto prvo pita “koliko troši”, a tek posle se interesuje o materijalima, opremi itd. Pomenuti model ne troši skupoceni benzin ili dizel, već električnu energiju kojom se napaja preko punjača, a dodatno napajanje dobija iz sunčeve. To mu, bar prema digitalnoj simulaciji realizovanoj na osnovu podataka o realnim uslovima u saobraćaju, omogućava da pređe 1.000 kilometara bez punjenja.

Ovo je prilično dobar rezultat imajući u vidu da jedan od najpopularnijih električnih automobila na svetu, Teslin Model S, može da pređe 637 kilometara.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar