Home VestiIT i nauka Kanadski naučnici: Kanabis može pomoći organizmu da se zaštiti od korona virusa

Kanadski naučnici: Kanabis može pomoći organizmu da se zaštiti od korona virusa

by bifadmin

Sintetički kanabinoid koji se nalazi u kanabisu nudi određeni stepen zaštite od zaražavanja korona virusom, pokazalo je istraživanje kanadskih stručnjaka sa Univerziteta Vaterlu.

Kanabinoid koji se pominje u istraživanju je srodan sa THC-om, psihoaktivnom supstancom koja se nalazi u marihuani. Međutim, ovaj kanabinoid sadrži jedinjenje koje nije psihoaktivno a koje “može da aktivira urođeni imuni sistem ćelija i na taj način ponudi organizmu zaštitu od patogena kakav je i virus SARS-CoV-2”.

Drugim rečima, ovaj sastojak kanabisa pojačava ćelijski odgovor na nekoliko ključnih proteina koji su ključni za ulazak virusa u naše telo.

Vakcine za sada nude dobru zaštitu od razvoja teže kliničke slike ali su sa pojavom novog soja izgubile efikasnost u sprečavanju zaražavanja. Sada se međutim kanabis javlja kao jedno od rešenja – kanadski naučnici tvrde da on može pojačati imuni odgovor do te mere da se telo ne zarazi, ali i da može, ukoliko se osoba ipak zarazi, usporiti širenje virusa između nje i drugih ljudi.

Izvor: Global news

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar