Home VestiZabava Konkurs za kraljeve i kraljice koji bi upravljali ostrvom i pabom starim 300 godina

Konkurs za kraljeve i kraljice koji bi upravljali ostrvom i pabom starim 300 godina

by bifadmin

Ako želite da ostvarite detinji san da budete kralj ili kraljica, makar jednog malog ostrva u Velikoj Britaniji, ovaj konkurs je verovatno najveća šansa za to.

Naime, u Irskom moru, tačnije u britanskoj grofoviji Kambriji, nalazi se malo pusto ostrvo a na njemu pab star 300 godina. Ostrvo se zove Piel, a ime paba je “Brod” (Ship Inn). Prethodni zakupnici paba odnosno gostionice su napustili ovo ostrvo, pa se sada traže novi.

Novi zakupci bi dobili priliku za 10-godišnje iznajmljivanje paba i vođenje ostrva, na kome se nalazi i porušeni zamak iz 14. veka i mesto za kampovanje. Prema Gardijanu trenutno se Savet opštine Barou stara o ovom imanju, ali se nadaju da će naći novi menadžment za njega pred letnju sezonu, kada se očekuju turisti. Kandidat za vlasnika paba trebalo bi da održava ovaj ugostiteljski objekat, ali i zemlju u okolini, kao i da vodi računa o obližnjem kampu i higijenskim uslovima u njemu.

Kako piše na sajtu Piel ostrva, njihova tradicija je da se zakupci paba proglašavaju monarsima ostrva u specifičnom obredu prilikom kojeg budući kralj ili kraljica sede na drevnoj drvenoj stolici, sa kacigom na glavi i mačem u rukama, dok im neko prosipa kofu alkohola na glavu. Prema nekim pretpostavkama koreni ovog rituala sežu čak u 1487. godinu kada je Lambert Simnel u naporima da će preuzeti vlast u zemlji osvojio ovo ostrvo. Sada je doduše ta tradicija pomalo izvrgnuta ruglu korišćenjem alkohola, ali i dalje se održava.

Foto: Simon Ledingham/Geograph

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar