Home VestiPolitika i društvo Korišćenje biogoriva podiže cenu avio karata

Korišćenje biogoriva podiže cenu avio karata

by bifadmin

U Evropi raste broj avioprevoznika koji podižu cene svojih karata zbog korišćenja biogoriva, koje manje zagađuje životnu sredinu ali je i skuplje.

Er Frans je pre dva dana najavio da će putnici koji kupuju njegove avionske karte doplaćivati do 12 evra po karti, zbog korišćenja biogoriva. Iznos će varirati od dužine putovanja i klase, pa će se tako u ekonomskoj klasi na cenu karte doplaćivati između 1 i 4 evra, a u biznis klasi između 1,5 i 12 evra.

Holandski partner francuske aviokompanije KLM i njegova niskobudžetna podružnica Transavia takođe uvode ovu vrstu doplate za letove između te dve zemlje.

Da podsetimo, biogorivo koje se koristi u avijaciji je između četiri i osam puta skuplje od tradicionalnog goriva koje se koristi za letelice. Uglavnom se pravi od iskorišćenog jestivog ulja ili poljoprivrednog otpada. Kada koriste biogorivo aviokompanije mogu da smanje emisije štetnih gasova do 75 odsto u odnosu na upotrebu kerozina.

Međutim, to ne mogu da učine ukoliko ne podignu i cene svojih usluga. Iz Er Fransa kažu da će jednog dana, kada biogorivo uđe u masovnu upotrebu i kada više kompanija počne da ga proizvodi, i njegova cena pasti te će ovaj pogon postati pristupačniji.

Izvor: RT

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar