Home VestiEkonomija Rizična ulaganja najveća u poslednjih deset godina

Rizična ulaganja najveća u poslednjih deset godina

by bifadmin

Rizična ulaganja u svetu su prošle godine dostigla vrednost od 643 milijardi dolara, što je deset puta više u odnosu na period od pre jedne decenije. Preko polovine rizičnih investicija privukle su SAD, a najviše se ulagalo u finteh sektor.

Prema podacima servisa Crunchbase, prošle godine je obim rizičnih ulaganja (venture capital) u svetu oborio sve rekorde, dostigavši vrednost od 643 milijardi dolara. Od tog iznosa, čak 201 milijardi je uloženo u startap kompanije, a 29,4 milijarde dolara je uloženo u ranu fazu razvoja inovacija.

Prošla godina je donela i rekordan broj novih „jednoroga“, kompanija čija je tržišna vrednost premašila jednu milijardu dolara. Ukupno je bilo 586 takvih kompanija, pri čemu je svake nedelje u 2021. godini u proseku 10 kompanija sticalo status „jednoroga“.

Prema obimu transakcija, ulagači su najviše investirali u finteh sektor, a slede zdravstvo, elektronska trgovina i usluge prevoza.

SAD i dalje meka za rizične investicije

Najviše rizičnih ulaganja privukle su Sjedinjene Američke Države, čak 330 milijardi dolara, odnosno više od polovine ukupnih ulaganja na tržištu rizičnog kapitala. Na drugom mestu je Azija sa 165 milijardi dolara.

Mada zaostaju za američkim i startap kompanijama u Aziji, evropski startapovi su privukli za 150 odsto više investicija nego 2020. godine, ukupno 116 milijardi dolara.

Rizična ulaganja u svetu su se u poslednjih deset godina udesetostručila, navodi se u izveštaju koji je objavio Crunchbase.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar