Home VestiEkonomija Šverc lekova za potenciju cveta na srpskom tržištu

Šverc lekova za potenciju cveta na srpskom tržištu

by bifadmin

Krijumčarenje lekova u Srbiju neprekidno raste, a izbor je veliki – od medicinskih preparata za imunitet, preko psihoaktivnih lekova, do suplemenata. Poslednjih godina je posao sa švercovanjem lekova za potenciju postao pravi bum u Srbiji, jer je na njima zarada dvostruko veća, a rizik mnogo manji. Carinici su tako u decembru zaplenili velike količine turskog sredstva za potenciju u vrednosti od skoro 6.000 dolara.

Količina lekova koji se nelegalno unose u Srbiju raste iz godine u godinu. Prema podacima Uprave carina, u 2018. zaplenjeno je oko 200.000 komada lekova, u 2019. pola miliona, a u 2020. godini dvostruko više. Prošle godine, carinici su zaplenili preko dvadeset kilograma lekova u rasutom stanju i više od 160.000 pojedinačnih doza različitih medikamenata.

Primera radi, u decembru prošle godine na prelazu Horgoš, u vozilu mađarske registracije carinici su pronašli 84 kutije raznih lekova sa gotovo 2.000 pojedinačnih doza u ampulama i tabletama. Reč je o lekovima za imunitet, sagorevanje masti i regulisanje hormona rasta (‘’Glutation TAD’’, ‘’Clenbut’’ i ‘’Genotropin’’), čija je vrednost procenjena na više od 730.000 dinara.

Na istom prelazu, u oktobru prošle godine, otkriveni su i šverceri psihoaktivnih lekova. Reč je o 9.000 tableta „Džanadž“-a, kojim je bio napunjen kofer jednog putnika autobusa beogradskih registarskih oznaka, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Budimpešta.

Nelegalno „pumpanje“ mišića

I šverc suplemenata se nalazi na listi krijumčara medikamenata. U izveštaju Uprave carina se navodi da je tokom kontrole centralnog magacina jedne kurirske službe, u septembru prošle godine otkriveno i zaplenjeno preko 40 kilograma raznih suplemenata čije poreklo je neidentifikovano. Među suplementima koji su najverovatnije prodati preko interneta, najviše je bilo raznih proteinskih dodataka ‘’Njhey’‘, koji se koriste u bodibildingu za razvoj mišićne mase.

Iskustva carinika govore da izbor robe koja se krijumčari zavisi isključivo od toga kakva je potražnja na domaćem tržištu za određenim medikamentima i koliko se može zaraditi na razlici u ceni.

Potencija koja košta šest hiljada dolara

Pravi bum, poslednjih godina, je posao sa lekovima za potenciju, jer je na njima zarada dvostruko veća, a rizik mnogo manji. Zbog toga se sve češće traže načini kako da se ilegalno transportuju na naše tržištu.

Carinici su polovinom decembra, u saradnji sa policijom na Horgošu zaplenili 50 kutija preparata za potenciju „Kamagra Oral“, koje je švercovao jedan makedonski državljanin u vozilu čeških registracija. Samo desetak dana ranije, zaplenjeno je oko 20 kilograma turskog sredstva za potenciju „Macun“, u vrednosti od gotovo 6.000 dolara.

Iz Uprave carina neprestano upozoravaju da lekovi koji se krijumčare mogu predstavljati ozbiljnu opasnost, ne samo po zdravlje, već i po život ljudi koji ih upotrebljavaju, jer ne prolaze inspekcijske kontrole kvaliteta i zdravstvene ispravnosti.

Izvor: Dnevnik.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar