Home VestiEkonomija Digitalni evro biće dopuna novčanicama, ne njihova zamena

Digitalni evro biće dopuna novčanicama, ne njihova zamena

by bifadmin

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard rekla je u ponedjeljak povodom 20. godišnjice eura da je ta valuta dio zajedničkog identiteta Evropljana i da najavljeni digitalni euro neće biti zamjena novčanicama evra, već dopuna.

Plenarna sednica Evropskog parlamenta u Strazburu počela je u ponedjeljak raspravom o 20. godišnjici uvođenja evra i budućnosti te valute, javljaju agencije. Prvog dana 2002. godine u 12 država EU nacionalne valute zamenjene su evrom, a danas tu valutu upotrebljava više od 340 miliona građana EU u 19 zemalja.

Evro od početka njegove primene koristi i Crna Gora, koja je do tada kao zvanično sredstvo plaćanja koristila nemačku marku.

“Zajednička valuta nije samo korišćenje istog sredstva plaćanja, to je dio zajedničkog poduhvata i identiteta, to su Evropljani prepoznali”, rekla je Lagard.

Ona je ocenila da je evro pojednostavio život brojnih Evropljana.

ECB je prošle godine potvrdio da pokreće projekat digitalnog evra i da će se redizajnirati druga najčešće korišćena valuta nakon američkog dolara.

Digitalni evro biće elektronički novac koji će izdavati Eurosistem, odnosno ECB i nacionalne centralne banke, i bio bi dostupan svim građanima i preduzećima.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar