Home VestiEkonomija EU planira da izdvoji 43 milijarde evra za ublažavanje nestašica čipova na svom tržištu

EU planira da izdvoji 43 milijarde evra za ublažavanje nestašica čipova na svom tržištu

by bifadmin

Kako bi smanjila svoju zavisnost od azijskih dobavljača i sprečila dalju nestašicu čipova na tržištu, EU je predložila sopstveni Zakon o čipovima.

Evropska unija naime ima plan težak 43 milijarde dolara koji bi trebalo da joj pomogne da obezbedi snabdevanje svojih kompanija čipovima u narednom periodu, čak i ako dođe do poremećaja u snabdevanju na globalnom nivou.

U pitanju je zapravo set mera koje je predložila Evropska komisija, a koji je u javnosti poznat pod nazivom Zakon o čipovima. Jedna od tih mera je i izdvajanje 11 milijardi evra za istraživanje i razvoj u industriji proizvodnje čipova. O usvajanju ovih mera tek bi trebalo da raspravlja Evropski parlament.

Iako je deklarativni cilj EU da omogući svojim proizvođačima nesputan razvoj tako što će im omogućiti pojednostavljenu nabavku ove esencijalne komponente, njeni zvaničnici kažu da postoji i dugoročniji motiv – da Unija udvostruči svoj udeo na globalnom tržištu poluprovodnika na 20 odsto do 2030. godine.

Da podsetimo, nestašica čipova izazvala je zastoj mnogih industrijskih grana u prethodnim mesecima, od kojih se u medijima najviše pisalo o problemima proizvođača automobila. Međutim, čipovi se koriste i za izradu pametnih telefona, ali i drugih pametnih i elektronskih uređaja. Šta više, funkcionisanje današnje ekonomije je nezamislivo bez njih.

Izvor: Windows Central

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar