Home VestiPolitika i društvo Ko sve može od države dobiti učešće od 20.000 evra za rešavanje stambenog pitanja?

Ko sve može od države dobiti učešće od 20.000 evra za rešavanje stambenog pitanja?

by bifadmin

Pravo na učešće za izgradnju kuće ili kupovinu stana imaće one porodice koje su dobile ili će dobiti dete posle 01. januara 2022. godine. To je juče saopštilo Udruženje “Mame su zakon”, dodavši da će maksimalni iznos po porodici iznositi 20.000 evra.

“Za izgradnju kuće biće izdvojeno 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta, a za kupovinu kuće ili stana u visini od 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti”, ističu se u saopštenju ovog Udruženja.

Za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita biće izdvojeno 20 odsto od procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Ko može da konkuriše?

Vlada u tehničkom mandate usvojila je Odluku i Pravilnik kojim se bliže određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretnina za one porodice koje žele da reše stambeno pitanje.

Pravo da apliciraju za učešće imaće mame koja su državljanke Srbije i imaju prebivalište u zemlji. Pravo na novac za stan ili kuću imaće i strane državljanke, koje su stalno nastanjene u Srbiji, i čije dete je rođeno u našoj zemlji.

Majka koja ispuni uslove, za pomoć može da se prijavi godinu dana po rođenju deteta, a nekretninu neće moći da proda pet godina.

Osim ovih, uslov da majka ostvari pomenuto pravo jeste i da nije lišena roditeljskog prava u slučaju starije dece i da neposredno brine o njima, kao i da prethodno nije bila vlasnik neke nekretnine. Predlogom izmena zakona nije navedeno da majka mora biti u braku, a u slučaju njene smrti pravo može ostvariti i otac deteta.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar