Home VestiIT i nauka Palau strancima nudi digitalna prebivališta i lične dokumente

Palau strancima nudi digitalna prebivališta i lične dokumente

by bifadmin

Mala ostrvska država Palau koja se nalazi u Pacifičkom okeanu svima zainteresovanima nudi digitalno prebivalište i lična dokumenta, naravno za određenu svotu novca. To znači da stranci i bez fizičkog prisustva u ovoj zemlji mogu da steknu određena prava u njoj.

Navodno je već 300.000 osoba iskazalo interesovanje za digitalno prebivalište koje je, bar u našem zakonodavstvu, prepoznato kao centar životnih aktivnosti određene osobe. Sada će 10.000 onih koji su se prvi prijavili za digitalno prebivalište i lična dokumenta, od nadležnih službi ove države putem interneta dobiti formulare koje treba da popune, a ko na njih odgovori u roku od 72 sata dobiće digitalno prebivalište.

Međutim, to se ne deli za džabe. Da bi neko dobio svoj digitalni ličini dokument potrebno je i da uplati 248 dolara, od čega 150 dolara ide državi Palau. Ovaj dokument će se obnavljati svake godine.

Pomenuti dokument je zapravo neka vrsta NFT tokena koji digitalnom rezidentu nudi mogućnost da učestvuje u digitalnoj ekonomiji Palaua, ali i da ima, primera radi, fizičku adresu na koju mu u toj zemlji mogu stizati pošiljke.

Cilj ove države je, između ostalog, i da privuče nove investitore, odnosno svež kapital. Zato vlasti ovaj program nazivaju i “ulazom u finansijski svet koji ne poznaje granice”. Nadaju se da će na taj način diversifikovati lokalnu ekonomiju koja se uglavnom bazira na turizmu i ribarenju, jer je na obe ove delatnosti veoma negativno uticala pandemija korona virusa.

Palau inače ovaj projekat sprovodi zajedno sa privatnom kompanijom Crypto Labs, koja je radila na razvoju blokčejn tehnologije koja se koristi u izdavanju digitalnih ličnih dokumenata.

Izvor: Marianas Variety

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar