Home VestiPolitika i društvo Sadnja je moguća i tokom zimskog perioda ukoliko su vremenski uslovi pogodni

Sadnja je moguća i tokom zimskog perioda ukoliko su vremenski uslovi pogodni

by bifadmin

Iako je početak jeseni idealan period za sadnju voćaka, nju je moguće obaviti i zimi ako dnevna temperatura ne pada ispod nule i ako zemljište nije smrznuto, piše portal Traktori i priključne mašine. U daljem tekstu možete pročitati savete za zimsku sadnju voća.

Stručnjaci napominju da za nove zasade treba izabrati zemljište na kojem je prethodno urađena hemijska analiza. Nedostatak humusa u zemljištu treba dopuniti zgorelim stajnjakom i po potrebi dodati mineralna đubriva.

Pravac pružanja redova treba uskladiti sa položajem parcele, odvođenjem viška vode i erozijom zemljišta. Od velikog je značaja i čišćenje zemljišta koje podrazumeva krčenje rastinja, vađenje panjeva i uklanjanje kamenja.

Uspeh sadnje zavisi od izbora lokacije, pripreme zemljišta, pripreme sadnice za sadnju, same sadnje, zalivanja i nege.

Na kraju dolazi fina priprema zemljišta odnosno tanjiranje po dijagonali u odnosu na smer oranja, u dva navrata – unakrsno. Zatim se setvospremačem usitni zemlja i traktorskom bušilicom se kopaju jame za sadnju sadnica.

Značaj kvalitetnih sadnica

Agronomi ističu da je od velikog značaja za kvalitet sadnje i kvalitet ploda kupovina sadnica iz proverenih rasadnika sa postojećom deklaracijom.

Sadnice moraju biti zdrave sa dobro razvijenim korenom i nadzemnim delom. Preporuka za idealnu sadnju su sadnice sa prevremenim grančicama koje rađaju već u drugoj godini.

Potrebno je odstraniti sve koje su suve i mehanički oštećene i na kojima je primetan znak bolesti i štetočina. Povređene žile se skraćuju do zdravog dela a zdrave prekraćuju kako bi se „osvežile“. Neophodne su oštre makaze i da rezovi budu što manji da lakše zarastu.

Korenov sistem sadnice potrebno je skratiti na oko 30 cm od korenovog vrata, dobro raspoređen u zemljištu i tek tada pristupiti zatvaranju iskopanih jamića.

Voćke se sade na dubinu na kojoj su bile u rasadniku. Spojno mesto ne bi trebalo da bude više od 2 cm iznad zemlje.

Poželjno je zaliti sadnice nakon sadnje radi boljeg kontakta korena sa zemljištem. Takođe i tretirati sadnice sa nekim fungicidom kako bi u procesu razvića i rasta sadnica bila zaštićena od bolesti i patogena.

Preuzimanje i transport sadnica

Preuzimanje i transport sadnica voćaka obavlja se kada je temperatura iznad 0°C. Sa sadnicama treba postupati oprezno kako se ne bi prilikom rukovanja mehanički oštetile, osušile ili izmrzle. Veće količine sadnica transportuju se hladnjačama ili kamionima sa ciradom. Bitno je dobro zaštititi ne samo koren već i celu sadnicu, kako prilikom transporta ne bi došlo do oštećenja i sušenja.

Ukoliko su sadnice duže vreme transportovane, njihov koren pre sađenja treba potopiti u čistu vodu i u njoj držati do 24 časa, kako bi se osvežile.

Više o ovoj temi možete pročitati na sajtu Traktori i priključne mašine.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar