Home VestiPolitika i društvo Pandemija stvorila ogromne količine medicinskog otpada

Pandemija stvorila ogromne količine medicinskog otpada

by bifadmin

Odbačena lična zaštitna oprema poput maski za lice ali i otpad koji ostaje iza upotrebe vakcina predstavljaju globalni izazov u upravljanju otpadom, kažu iz Ujedinjenih nacija.

U dokumentu pod imenom “Globalna analiza medicinskog otpada u kontekstu Kovida-19” objavljeno je da je samo u sklopu zajedničke inicijative UN za hitnu podršku državama između marta 2020. i novembra 2021. nabavljeno i širom sveta isporučeno 87.000 tona lične zaštitne opreme (PPE). Ovo je naravno samo deo opreme koja je utrošena na globalnom nivou, a zabrinjava podatak da se njen veliki procenat ne odlaže po propisima nego često završava na ulicama, u rekama isl.

Takođe, posredstvom programa UN državama je poslato više od 140 miliona kompleta za testiranje, sa potencijalom da proizvede 2.600 tona neinfektivnog otpada, uglavnom plastičnog, kao i 731.000 litara hemijskog otpada.

Pored toga, do sada je na planeti ubrizgano više od osam milijardi doza vakcina, što je proizvelo 144.000 tona dodatnog otpada – špriceva, igala i sigurnosnih kutija.

Da li je na vidiku rešenje za ovaj problem?

U analizi SZO ukazano je da 30 odsto zdravstvenih ustanova u svetu, od toga 60 odsto u najmanje razvijenim zemljama, nije opremljeno za rukovanje postojećim otpadom, a kamoli dodatnim opterećenjem usled gomilanja kovid otpada.

Analitičari SZO objavili su niz preporuka za integrisanje boljih, bezbednijih i ekološki održivijih praksi odlaganja otpada koje uključuju upotrebu ekološki prihvatljive ambalaže i isporuke, sigurnih i višekratnih sredstava za ličnu zaštitu, recikliranih ili biorazgradivih materijala.

Sugerisano je i ulaganje u tehnologije za preradu otpada bez sagorevanja i druge načine kako bi se kroz reciklažu osiguralo da materijali, poput plastike, mogu da imaju „drugi život“.

Izvor: 021, UN

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar